BIST 10.267
DOLAR 32,30
EURO 34,79
ALTIN 2.412,97
HABER /  GÜNCEL

Kadınlar geneleve girmek için açlık grevinde!

Çalışmak için geneleve girmek isteler. Alınmayan 4 kadın açlık grevine başladı. "Bu bizim en doğal hakkımız. Geneleve girene kadar açlık grevi yapacağız” dedi.

Abone ol

Erzurum genelevindeki evlerini kapatarak geçen Mart ayında Diyarbakır’a giden 4 hayat kadını, dönüşlerinde geneleve alınmadı. Sağlık müdürlüğüne verdikleri dilekçelerine komisyon tarafından yanıt alamadıklarını anlatan hayat kadınlarından Sevgi Y., “Evimizi istiyoruz. Bu bizim en doğal hakkımız. Geneleve girene kadar açlık grevi yapacağız” dedi.

Sevgi Y., Nur K., Bahar. Ö. ve Melisa Ç., Gölbaşı Semti'ndeki iki odalı evde kalan genelevde çalışan Suat Esenboğa, Cevdet Yurdusever ve Celal Nurver adlı işçilerle kalırken zor durumda olduklarını söyledi. Maddi ve manevi yönden büyük zarara uğradıklarını anlatan kadınlarından Melisa Ç., şöyle dedi:

“Erzurum'daki genelev yıllar önce şehir dışına taşındığı için gelen çok azdı. Hepimiz bu işi zorunlu olarak yapıyoruz. Bakmakla yükümlü olduğumuz ailelerimiz, lise, üniversitede okuyan çocuklarımız var. Onlara para göndermemiz lazım. Evlatlarımızın bizim gibi olmaması için mücadele veriyoruz. Erzurum'daki yöneticilerin amacı buradaki genelevi kapatmaksa açıkça söylesinler. Zaten genelevde bu baskılar sonucu 40 evden 5'i çalışıyor. Genelevde çalışanlar sağlıklı. Bu gibi yerler olmaması halinde insanlar cinsel ihtiyacını sokakta çalışan, ne gibi hastalık taşıdığı belli olmayan kişilerle birlikte olarak giderecek. Bu daha mı iyi? Türkiye’nin birçok genelevinde çalışan bayanlarız. Hepimizin dosyası var. Komisyon üyelerinin dilekçelerimizi imzalamamasının tek nedeni bizi yıldırmak. Hakkımızı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Çünkü yapacak başka bir işimiz yok.”

Komisyon kararını açıklayıncaya kadar 12 Haziran'da başlattıkları açlık grevini sürdüreceklerini belirten Sevgi Y. ise, “Erzurum’dan Diyarbakır'a giderken hiçbir sorun yaşamadık. Kurallar her yerde aynı değil mi? Genelevdeki evimize giremiyoruz bile. Tüm kıyafetlerimiz orada. Birlikte çalıştığımız işçi bir arkadaşımızın evine sığınmışız. Yetkililer bizi daha fazla mağdur etmesin. Olumlu ya da olumsuz açıklama istiyoruz. Gerekirse İçişleri Bakanlığı'na avukatlarımız aracılığı ile dilekçe yazacağız. Geneleve girsek ya da girmesek bizi mağdur durumda bırakanlar hakkında manevi tazminat davası açacağız.”

Sağlık İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan komisyonun başkanı olan Erzurum Vali Yardımcısı Nazife Aktaş ise, hayat kadınları hakkında araştırma sürecinin devam ettiği için kendilerine bilgi verilmediğini bildirdi.