BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,11
ALTIN 2.466,58
HABER /  POLİTİKA

Kadın vekillere pantolon özgürlüğü

TBMM Genel Kurulu'na kadın milletvekillerinin pantolonla girilebilmesine imkan tanıyan İçtüzük değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.

Abone ol

TBMM Genel Kurulu'na kadın milletvekillerinin pantolonla girilebilmesine imkan tanıyan içtüzük değişikliği teklifi kabul edildi.Görüşmeler sırasında deri pantolon tartışması yaşandı.

Meclis iç tüzük değişikliği teklifinin kabulünün ardından, “tayyör kelimesi kaldırılarak yerine “ceket ve etek veya ceket ve pantolon” ifadesi konuldu. 

Hürriyetsinden Umut Erdem'in haberine göre, AK Parti, MHP ve BDP’nin verdiği, kadınların Genel Kurul çalışmalarında giyeceği kıyafeti düzenleyen ortak teklif, dün Komisyon’da görüşüldü. Komisyon, Ak Parti ve MHP’nin ortak önergesiyle Meclis İç Tüzüğündeki kıyafet uygulamasını “Genel Kurul Salonu’nda yer alan milletvekilleri, bakanlar, TBMM Başkanlığı idari teşkilatı memurları ve diğer kamu personelleriyle erkekler, ceket ile pantolon giyer ve kravat takar, kadınlar ise ceket ve etek veya ceket ve pantolon giyerler” şeklinde düzenledi.

Yeni düzenlemeyle içtüzükteki “tayyör” ifadesi kaldırıldı. İlgili maddedeki “bayan” ifadesi de “kadın” olarak değiştirildi. MHP’li Faruk Bal ile Nevzat Korkmaz, AK Parti’li Semiha Öyüş’ün imzalarının bulunduğu önergenin gerekçesinde de “Mevcut metindeki erkek ve kadın arasındaki ayrımcı yaklaşımın düzeltilmesi, kapsayıcı bir ifadenin temini ve hukuk tekniği bakımından doğru bir düzenlemenin gerçekleşmesi için önerdiğimiz şekilde bir değişiklik doğru olacaktır” denildi.
 

DERİ PANTOLON TARTIŞMASI

Komisyon görüşmelerinde Genel Kurul çalışmalarına deri pantolonla katılma tartışması da yaşandı. CHP’li üye Rıza Türmen önerilen kadınların “kumaş pantolon” giyebileceği ifadesini eleştirerek, “Süeter giyilemeyecek mi? Kumaştan yapılmasa, deri var, deri pantolon giyilebilir” dedi. Türmen’in önerisine itiraz eden MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, “Cumhurbaşkanının karşısına çıkarken deri pantolon ile çıkamayız. Meclis’te de milletin karşısına çıkıyoruz. Millet her şeyin üstündedir” yanıtını verdi. Komisyon Başkanı Burhan Kuzu da bunun üzerine “‘Genel Kurul’a yakışır kıyafet’ denilebilir” fikrini sundu. Korkmaz ise “Kastedilen kumaş pantolon olmalı” dedi.