BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kadın süvariler nefes kesti!

Türkiye'nin tek bayan cirit takımı nefes kesti!

Abone ol

Bayan Ciritçiler karşılarına rakip olarak başka bir bayan takımı çıkmadığı için erkeklere karşı müsabaka yaptıklarını ifade ederek, “İnşallah karşımıza bir gün bayan takım çıkar”dedi.

Türkiye’nin tek bayan cirit takımı olan ve değişik illerde gösterilere katılan Uşak Bayan Atlı Cirit Kulübü, erkek ciritçilere meydan okuyor. Yaşları 20 ile 29 arasında değişen Uşaklı 7 ciritçi kız, at üstündeki hareketleri ve müsabakalarda gösterdikleri performansla erkeklere taş çıkartıyor. 7 yıl önce bir araya gelerek Türkiye’nin ilk bayan cirit takımını oluşturan Uşaklı kızlar kendilerine bayan rakip bulamadıkları için erkeklere karşı müsabakalara çıkıyor. Ata sporu ciridi küçük yaşlardan itibaren oynamaya başladıklarını ifade eden ve at üstünde kendilerini özgür hissettiklerini kaydeden bayan ciritçiler “Cirit oynamak için cesaretli olmak ve atları sevmek yeterli. Biz karşımızda bir gün bayan takım bulmayı umut ediyoruz”dedi.
Uşak Bayan Atlı Spor Kulübü Takım Kaptanı Aysun Yılmaz (29), 7 yıl önce bir araya gelerek takım kurduklarını en büyük sorunun bayan rakip bulamamak olduğunu ifade ederek, “Takımdaki arkadaşların hepsinin ailesinde cirit oynayan erkekler var. Biz cirit oynamayı babalarımızdan, ağabeylerimizden ve yakınlarımızdan öğrendik. Biraz cesareti olan tüm kadınlar cirit oynayabilir”dedi.

Ata sporu ciridin kadınlar tarafından da oynanabileceğini tüm Türkiye’yi gösterdiklerini de anlatan Aysun Yılmaz, bugüne kadar hep erkek takımları ile müsabaka yaptıklarını destek sağlanması halinde ilgi duyan tüm kadınları Ata sporcu ciridi öğretebileceklerini ifade etti. Ciridin fizik gücü ve hız isteyen bir spor olduğunu, erkeklerle maç yapmanın bu nedenle zorlandıklarını anlatan Yılmaz şunları söyledi; “Ata sporu cirit yöremizde uzun yıllardan beri şenliklerde, bayramlarda ve bir çok düğünde oynanıyor. Bizler küçük yaşlardan itibaren atlarla ve cirit sporu ile iç içe büyüdük. Babalarımız bizleri küçük yaşlarda at binmeyi öğretti. Daha sona ili duyduğumuz için ciridi de öğrendik. Takımdaki tüm arkadaşlar birbirini eskiden beri tanıyor. 7 yıl önce bizde bir takım kurmayı düşündük ve ilk kurduğumuz takım oldukça başarılı müsabakalar yaptı. Bunun üzerine medya da bize ilgi gösterdi. Daha sonra İstanbul başta olmak üzere bir çok ilde gösteri maçlarına çıktık. Çeşitli etkinliklere katılmaya başladık. Aramızdan ayrılan arkadaşların yerine yeni kızlarımız geldi. Şu an kulübün 7 sporcusu var. Bayan cirit takımının en küçük üyesi 16 yaşında. Kendi imkanlarımızla ata sporu ciridi tanıtmaya çalışıyoruz. Takımdaki arkadaşların çoğunun atı dahi yok. Maçlara çıkacağımız zaman erkek ciritçilerden at istiyoruz. Yetkililerden bizim takıma destek vermelerini istiyoruz. Biz Uşak’ı ve ciridi en iyi şekilde dünyaya tanıtacağımızı düşünüyoruz. Yeterli elimizden tutulsun”

Uşak Bayan Atlı Cirit Spor Kulübü üyesi ve Kocaeli Üniversitesi Spor Akademisi 2. Sınıf Öğrencisi Selda Yıldırım, Türkiye’de başka bayan cirit takımı olmamasının kendileri için dezavantaj olduğunu ifade ederek, “Sporun tüm dallarında bayanlar var. Cirit sporunda da olmasını istiyoruz. Biz erkeklerle maç yapmaktan korkmuyoruz ama bayanlarla maç yapman daha zevkli olacağını düşünüyoruz. 10 yaşımdan bu yana cirit oynuyorum. At üstünde kendimi çok özgür hissediyorum” dedi.

Takımın diğer oyuncuları Gülşah Dursun ve Güldal Dursun kardeşler de yaptıkları açıklamada “Erkeklerle maç yapmak zor. Çünkü onların kolları çok güçlü ve değneği daha sert atıyorlar. Biz at üstünde onlar kadar iyiyiz, ama attığımız değnek atma konusunda onlar kadar başarılı değiliz.Bu yüzden onlarla maç yaparken zorlanıyoruz. Sivas ve Tokat’ta bayan takım oluşturulmaya çalışılıyormuş. Eğer kurulursa çok seviniriz. Kız kıza cirit oynamak daha zevkli olur”dediler.
Uşak Bayan Adlı Spor Kulübü’ndeki bayan ciritçiler şu isimlerden oluşuyor ;Takım kaptanı Aysun Yılmaz, Güldal ve Gülşah Dursun, Seda Yıldırım, Ebru Taşer, Selda ve Serpil Topal.