BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.540,21
HABER /  GÜNCEL

Kadıköy-Kartal Metrosu açılıyor

Anadolu Yakası'nda E-5 aksında trafiği oldukça rahatlatması beklenen Kadıköy-Kartal Metrosu, bugün açılıyor.

Abone ol

Vagonlar dahil toplam maliyeti 3.1 Milyar TL olan Kadıköy-Kartal-Kaynarca Metro Hattı 22 km. uzunluğunda ve yerin 30 – 40 metre altında inşa edilen 16 İstasyondan oluşuyor.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını gerçekleştireceği hat üzerinde yer alan istasyonlar ise şöyle: Kadıköy, Ayrılıkçeşme, Acıbadem, Ünalan, Göztepe, Yenisahra, Kozyatağı, Bostancı, Küçükyalı, Maltepe, Huzurevi, Gülsuyu, Esenkent, Hastane/Adliye, Soğanlık, Kartal. Daha sonra bitirilmesi planlanan Yakacık, Pendik, Kaynarca ilavesiyle toplam istasyon sayısının 19'a çıkarılması planlanıyor.

GÜNDE 1.26 MİLYON YOLCU

1 milyon 266 bin kişilik günlük yolcu taşıma kapasitesine sahip hatta yer alan trenler saatte maksimum 80 km hıza ulaşabiliyor. İstasyonlarda 20 saniye bekleyerek hareket eden araçlar başlangıçta 2.5 dakika ara ile kalkarken, bu ara 90 saniyeye inecek.

Çift hatta tünel uzunluğu 44 km olan hatta yolculuk yapan bir vatandaş, günde 61 dakika bir yılda ise 15 gün zaman tasarrufu sağlayacak.

METROBÜSE VE MARMARAY'A AKTARMA

Bu hatta binen yolcular, Ünalan İstasyonu’nda inerek, E-5 üzerinde Uzunçayır Kavşağında yer alan Metrobüs durağından Avrupa Yakasına geçebilecek. Ayrılıkçeşmesi İstasyonu’nun üst katına konuşlanacak Marmaray İstasyonu’na geçilerek, buradan da Boğaz Tüpgeçişi yoluyla karşıya geçmek mümkün olacak.

Ayrıca Kadıköy İstasyonu’ndan 25-30 metre yürünere, tüm deniz ve otobüs hatlarına ulaşılabilecek.

 Marmaray, Yenikapı-Hacıosman, Otogar-Bağcılar-İkitelli Hatları tamamlandığında Kartal’dan metroya binen bir yolcu için yolculuk süreleri ise şöyle olacak:         

Kartal’dan - Kadıköy’e:    32 dakika
Üsküdar’a:                     35 dakika
Yenikapı’ya:                   47 dakika
Taksim’e:                       55 dakika
Otogar’a:                       66 dakika
Hacıosman’a:                 79 dakika
Havalimanı’na:               79 dakika
Olimpiyat Stadı’na:         89 dakika

Kadıköy Meydanı yayalaştırılıyor

Kadıköy-Kartal metrosunun işletmeye açılmasıyla birlikte Rıhtım Caddesi, Haldun Taner Tiyatrosu’ndan itibaren araç trafiğine kapatılarak Kadıköy istasyonu bölgesi tamamen trafiğe kapatılacak.

Daha önce otobüs ve dolmuş durakları olarak kullanılan alanın da yayalaştırma bölgesine katılması ile İstanbul 60.000 m2 büyüklüğünde yayalaştırılmış bir meydana kavuşacak.

Kadıköy Metro İstasyonu’nu kullanan yolcular araç trafiğine maruz kalmadan vapur iskelelerine, dolmuş ve taksi duraklarına ve 760 araç kapasiteli İSPARK otoparkına rahatça erişebilecek.

Hat üzerinde hizmet verecek 144 vagonun özellikleri:

* Tüm araçların, geceleri parklanma, tamir-bakım atölyesine intikali, kontrol merkezindeki bir operatör vasıtasıyla ve sürücüsüz yapılabilecek.
* Vagonlar arasındaki ara geçiş yolları ile yolcular 4 vagondan oluşan bir tren içerisinde hareket edebilecek.
* Tüm vagonlarda ısıtma, soğutma ve havalandırma.
* Vagonların içi ve dışı kapalı devre kamera sistemi ile izlenecek.
* Aracın dışında hangi yöne gittiğini gösteren dijital göstergeler olacak.
* Vagonların kapı üstlerinde aracın hangi istasyona doğru gittiğini, hangi istasyonları geride bıraktığını, hattan aldığı on-line bilgi ile yolculara farklı ışıklarla gösteren “Dinamik Yol Haritası” üzerinde, diğer ulaşım sistemlerine aktarma noktaları da görülebilecek.
* Yolcuları bilgilendirmek için 8 adet yolcu bilgilendirme ekranı (LCD ekran).
* Araç istasyona geldiğinde hangi yöndeki kapıların açılacağını gösteren dijital  “OK” göstergesi.
* Tüm vagonlar tam otomatik sürüş sağlayan son sistem bilgisayarlara ve titreşim, ses ve yangın izolasyonuna sahip.