BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kaddafi'nin gizli kimyasal silah deposu bulundu

Hollanda merkezli örgüte bağlı denetçiler Libya'da daha önce beyan edilmeyen bir kimyasal silah deposu bulduklarını açıkladı.

Abone ol

Eski Libya lideri Muammer Kaddafi'nin gizli bir kimyasal silah deposu ortaya çıkarıldı.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), örgüte bağlı denetçilerin Libya'yı geçen hafta ziyaret ederek, daha önce beyan edilmeyen bir kimyasal silah deposu bulduklarını açıkladı.

Açıklamada, ülkenin güneydoğusundaki Ruwagha deposunda 'kimyasal cephane' olarak tanımlanabilecek topçu mermisi ve zehirli hardal gazının bulunduğu belirtildi.

Libya'daki geçici hükümet, Kaddafi'nin devrilmesinden sonra ülkede daha önce varlığından haberdar olunmayan kimyasal silah depolarının bulunduğunu bildirmişti.

Muammer Kaddafi daha önce uluslararası yetkililere kimyasal silahlara sahip olduğunu açıklamıştı.

Libya'nın, imzacısı olduğu uluslararası anlaşmalar gereğince 29 Nisan 2012'ye kadar kimyasal silah depolarını imha etmesi öngörülüyordu.

Kaddafi yönetimi imha tesislerinin faaliyetlerinin durdurulduğu Şubat 2011'e kadar, daha önce beyan ettiği hardal gazlarının yüzde 54'ünü, diğer kimyasalların da yüzde 40'ını yok etmişti.

Libya’daki geçici hükümetin 2012'ye kadar ülkedeki kimyasal silahları yok etme planını ve tarihini örgüte bildirmesi gerekiyor. Ancak ABD ve Rusya gibi diğer imzacı ülkelerin bu konuda atacakları adımları geciktirmeleri, planın uygulanabilirliği hakkında soru işaretleri doğuruyor.

Hardal gazı vücuda temasında deri yanması, solunmasında ise sinir sisteminin çökmesi ve vücudun iç ile dış yüzeylerinin erimesiyle acılı bir ölüme sebebiyet verebiliyor.