BIST 10.337
DOLAR 32,23
EURO 34,77
ALTIN 2.459,23
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'li vekil polis engeline takılınca...

KCK/TM davasını izlemek için duruşmaya giden CHP'li Mahmut Tanal ile polisler arasında gergin dakikalar yaşandı

Abone ol

Terör örgütü PKK'nın gizli sivil yapılanması KCK/TM ana davasında bugün görülen duruşmaya, davayı izlemeye gelen CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi Mahmut Tanal'ın duruşma salonunda askerler ile adliye dışında polis ile tartışması damgasını vurdu.

Tutuklu sanıkların salona getirilişinde CHP'li Tanal, jandarmalar arasında bulunan sanık İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey'in elini sıkıp konuşmak istemesine askerlerin izin vermemesi üzerine, kartvizitini çıkarıp askerlere göstererek CHP Milletvekili olduğunu belirtti.

Tanal, "Ben CHP milletvekiliyim. Bu duruşmayı izlemek için geldim. Sadece sanık Erbey ile tokalaşmak istedim. Ben bu tutumu rapor edip komisyona ileteceğim. Ben aynı zamanda Ergenekon davasını da takip ediyorum. Böyle bir şey orada görmedim ve yaşamadım. Burada farklı bir şey uygulanıyor. Buradaki asker ve polis sayısı dinleyicilerden daha fazla. Tutuklu sanıkların etrafını sarmışlar. Bunlar nereye kaçacak? Kaçma durumları yok. Hepsi vasıflı insanlar."

BASIN AÇIKLAMASI YAPINCA ORTALIK KARIŞTI

CHP Milletvekili Mahmut Tanal'ın, adliye bahçesinin dışında, duruşmanın sabahki bölümüyle ilgili yapmak istediği basın açıklamasına polis izin vermedi.

Bunun üzerine görevli polisler ile Tanal arasında tartışma başladı. Tartışma sırasında polisler gazetecileri bahçe dışına çıkarmaya çalışırken Tanal gazetecilerin çıkarılmamasını ve basın açıklaması yapacağını söyledi.

Polis, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı olduğunu belirterek, burada basın açıklaması yapılmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Bunun üzerine Tanal, bir avukat olduğunu belirterek, söz konusu yerde basın açıklaması yapılmasını yasaklayan kararı görmek istediğini söyledi. Polis, kararı gösteremeyeceklerini ve burada basın açıklaması yapmalarına da izin vermeyeceklerini terkarlayarak, gazetecileri bariyerlerin dışına çıkardı. Bu sırada görevli polisler ile gazeteciler arasında sözlü tartışmalar yaşandı.

CHP Milletvekili Tanal, polis amirinin yaka numarası adını ve soyadını sorarak, hakkında suç duyurusunda bulunmak istediğini söyledi. Ancak polis amiri yaka numarasını, adını ve soyadını söylemeyeceğini belirtti. Gazetecileri bariyer dışına çıkaran görevli polisler ile CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal arasında uzun süre tartışmalar devam etti.

KÜRTÇE KONUŞUNCA MİKROFONU KAPATILDI

Mahkeme heyetinin gelmesiyle başlayan duruşmada, tutuklu sanıklardan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey ile ilgili telefon dinlemeleri ve tape kayıtları okundu. İddialara ilişkin mahkeme heyetinin söz verdiği Erbey Kürtçe cevap verince mikrofonu kapatıldı. Erbey'in Kürtçe konuşmalarını savunma avukatları Türkçe'ye çevirerek kayıtlara geçirdi.

ROJ TV'YE DEMECİ OKUNDU

Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, Erbey ile Roj TV spikeri arasında 23 Nisan 2009 tarihinde gerçekleşen telefon görüşmelerini okudu. Roj TV'ye konuşan Erbey'in, 'Türkiye'de işkence mağduru çocuklar bulunduğu, çocukların çalıştırıldığı ve bu çocukların hedef haline getirildiği' sözleri dikkat çekti. Erbey Roj Tv'ye şunları söyledi:

"Devlet çocukların sokak eylemlerini engellemek istiyor. Bu ülkenin Güneydoğusunda çocuklar ücretsiz ve kaliteli eğitim alamıyor. Bu çocuklar sürekli karşılarında panzer ve polis gürüyor. Bu nedenle devlete dar bakıyor. Türkiye'nin batı yakası ile Güneydoğu arasında çocuğa bakış çok farklıdır. Çünkü bölgedeki çocuğun evi yakılmış, köyü boşaltılmıştır. Bu çocuklar sürekli cezaevi kapıları önünde büyüyor. Bundan dolayı çocuklar devlete karşı antipati ile büyüyor. Bu çocuklar, enerjilerini deşarj etmek için sokak eylemlerine başvuruyor. Bu çocukların taş atması deşarj olmalarını sağlıyor. Kürt sorunun çözülmeyişinin nedenlerinden biri, çocuklarımızın içinde bulunduğu bu durumdur. Çünkü devlet çocukla empati kurmuyor, çocuğa örgüt üyesiymiş gibi bakıyor. Bundan dolayı bu çocuklar devletle barışık olamıyor."

'TRT'YE YAPMIŞ OLSA SUÇ SAYILMAYACAKTI'

Söz alan savunma avukatlarından Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar şöyle konuştu:

"O dönem çocuklara 23 Nisan'da 25 yıl ceza verildiği için müvekkilimiz çocuk haklarıyla ilgili bir takım tespitlerde bulunmuştur. Müvekkilim, söz konusu konuşmayı TRT'ye yapmış olsaydı, bu suç sayılmayacaktı. Bizce Roj TV'ye verdiği demeçlerin önemsenmesi gerekiyor. Mahkeme heyetinizin de bu tespitleri dikkate alması gerekir."

Daha sonra mahkemeye heyeti, duruşmaya öğleden sonra devam etmek üzere ara verdi.