BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kaçak Irak devlet başkan yardımcısından yeni suçlama

Şiilere karşı ölüm mangaları kurdurmakla suçlanınca Erbil'e kaçan devlet başkan yardımcısı Haşimi iki korumasının daha işkencede öldürüldüğünü öne sürüyor.

Abone ol

Irak'ın kaçak devlet başkanı yardımcısı Tarık Haşimi "güvenilir kaynaklar"dan aldığı bilgiye göre, iki korumasının daha "terörizm" suçlamasıyla sorgulanırken işkence ile öldürüldüğünü ileri sürdü.

Haşimi'nin imzasını taşıyan açıklamada iki koruma görevlisinin yapmadıkları şeyleri itirafa zorlandıkları işkenceler sırasında öldükleri kaydediliyor.

Fakat Iraklı adli yetkililer gözaltında herhangi bir ölüm vakasının olmadığını söylüyorlar.

Geçtiğimiz Aralık ayında Haşimi hakkında, ölüm mangaları kurdurmak ve bunlara mali kaynak sağlamak suçlamasıyla tutuklama emri çıkarılmıştı.

Fakat bu suçlamaları yalanlayan Haşimi, Başbakan Nuri Maliki'ye bağlı güvenlik güçlerinin giremeyeceği Irak Kürdistan'ına sığınarak tutuklanmaktan kurtuldu.

Bu ayın başlarında Haşimi'nin Katar ve Suudi Arabistan'a bu iki ülke yetkilileri tarafından "resmi" diye tanımlanan ziyaretlerde bulunmasına Irak hükümeti öfkeyle tepki göstermişti.

Haşimi şu anda bölgedeki gezisinin üçüncü durağı Türkiye'de.

Soruşturma talebi

Salı akşamı geç saatlerde devlet başkan yardımcısının internet sitesinde yayınlanan açıklamada iki korumanın güvenlik güçleri tarafından yapılan sorguları sırasında ağır işkencelere maruz kaldıkları öne sürülüyor.

İddialarla ilgili isim verilmiyor ama öldüğü öne sürülen iki korumanın isimlerinin baş harfleri AH ve AA olarak geçiyor.

Ölümlerin 29 Mart'da Bağdat'da Irak'ın ev sahipliğinde yapılan Arap Birliği zirvesinden bir kaç gün önce meydana geldiği ancak ailelerine yetkililer tarafından bilgi verilmediği ve cenazeleri teslim edilmediği de kaydediliyor.

Haşimi adli yetkilileri, tıpkı daha önce 15 tarihinde yine koruması olan Emir Sarbut Zeydan Batawi'nin gözaltında ölümü gibi, bu olayları da soruşturmaya çağırıyor.

Yetkililer Batawi'nin böbrek yetmezliğinden öldüğünü söylemiş ancak ölümünden sonra çekilen fotoğraflarında vücudunda çok sayıda morluk ve berelenme olduğu dikkat çekmişti.

Televizyonda itiraf

Çarşamba günü Irak'ın farklı etnik ve dini tolumlarından gelen 9 yargıçtan oluşan Irak Yüksek Adalet Konseyi, Batawi dışında gözaltında ölen başkaları da olduğu iddiasını yalanladı.

Yüksek Adalet Konseyi'nin sözcüsü Abdül Settar Bayrakdar Associated Press ajansına "Soruşturmadan sorumlu heyet ile de görüştükten sonra Batawi olayı dışında işkence ya da ölüm olayı olmadığından emin olduk" dedi.

Irak'ın en üst düzey Sünni Arap politikacısı olan kaçak devlet başkan yardımcısı Haşimi, işgal sonrası Irak'da, isyanın en hararetli günlerinde, Şii polis, hakim ve yetkilileri hedeflemek amacıyla ölüm mangaları kurdurmakla suçlanıyor.

Haşimi'nin korumaları olduğu söylenen üç kişinin televizyonda yayınlanan itirafları bu suçlamalara kanıt olarak gösterilmişti.

Bu kişiler Haşimi'nin danışmanlarının emniyle Şii yetkilileri taşıyan konvoyları bombaladıklarını anlaşmışlardı.

Televizyona çıkarılanlardan biri de Haşimi'nin kendisine saldırıdan sonra bir zarf içinde 3 bin dolar verdiğini söylemişti.

Şubat ayında Irak Yüksek Adalet Konseyi, Haşimi'nin korumalarının 2005 ile 2011 yılları arasında 150 saldırı gerçekleştirdiğini açıklamıştı.