BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

FLAŞ! İlk tsunami dalgası vurdu

Endonezya'nın Açe Adası açıklarında büyük bir deprem meydana geldi. İlk anda 8.9 olarak açıklanan depremin büyüklüğü 8.6'ya çekildi. Depremin ardından tsunami uyarısı yapıldı

Abone ol

Endonezya'nın Açe eyaletinde 8.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından 1 metrelik ilk tsunami dalgaları güneydeki Nias adasına ulaştı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Endonezya bugün 8,6 büyüklüğündeki ilk depremin ardından 6,5 ve 8,2 büyüklüğünde iki büyük ve çok sayıda daha küçük artçı depremlerle sarsıldı.

ABD Jeolojik Araştırma merkezinden yapılan açıklamada yerin 22,9 kilometre altında meydana gelen depremin merkez üssünün Açe eyaletinin başkenti Banda Açe'nin 437 kilometre güneybatısı olduğu belirtildi.

1 METRELİK İLK DALGA ULAŞTI

Endonezya'nın Sumatra adası açıklarında meydana gelen 8,6 büyüklüğündeki depremin ardından ilk tsunami dalgaları güneydeki Nias adasına ulaştı.Yerel saatle 15.38'deki şiddetli depremden hemen sonra Hint Okyanusu'nda kıyısı olan tüm ülkeler için tsunami alarmı verilirken, iki saat sonra meydana gelen 8,2 büyüklüğündeki sarsıntı ile uyarı tekrarlandı.

Endonezya Jeofizik Enstitüsü, Açe eyaletinin kuzey ve batı kıyılarında deniz seviyesinin 80 santimetre yükseldiğini, depremin merkez üssüne yakın bölgede suyun 10 metre çekildiğini bildirdi.

ABD tsunami uyarı merkezinden Barry Hirshorn, okyanus ötesi bir tahribat beklemediklerini, ancak depremin merkez üssüne yakın bölgelerde, özellikle Sumatra'nın kuzeyinde yıkım olabileceğini kaydetti.

Alman Jeolojik Araştırmalar Merkezi (GFZ) ise ikinci büyük sarsıntıya rağmen tsunami tehlikesinin yüksek olmadığını belirtti. Bilim adamı Rainer Kind, depremin etkisinin yatay olduğunu, bu nedenle tsunamilerin fazla yüksek olmasını beklemediklerini söyledi.
 

ARTÇI SARSINTI ŞOKU

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), Sumatra açıklarında meydana gelen depremin büyüklüğünü ilk etapta 8.9 olarak açıkladı. Depremin büyüklüğü daha sonra önce 8.7'ye daha sonra da 8.6'ya revize edildi.

Deprem uzmanları ne dedi?
Korkunç deprem neye işaret ediyor? Etkileri nasıl olacak? Deprem uzmanları konuştu. Ayrıntılar için tıklayın

Deprem, TSİ 11.38'de, 22.9 kilometre derinlikte gerçekleşti. Bir saat kadar sonra da 6.5 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı meydana geldi.

Endonezya Jeofizik Dairesi, karada hasar ya da su seviyelerinde yükselme olmadığını bildirdi. Ancak bölgeye kurtarma ekipleri gönderildiği ifade edildi.

Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono ise yaptığı açıklamada, Açe'de can ve mal kaybı olmadığını belirterek, "Tsunami tehdidi yok, ama alarmdayız" dedi.

TÜRK VATANDAŞLARININ DURUMU İYİ

Türkiye'nin Jakarta Büyükelçiliği İkinci Katibi Fırat Sırma, NTV televizyonuna yaptığı açıklamada, "Deprem uçakla yaklaşık üç saat mesafede bulunan bir noktada olduğu için biz başkent Jakarta'da hissetmedik. Ancak Açe'deki vatandaşlarımız hissetmişler. Vatandaşlarımız arasında can kaybı veya yaralanma yok. Açe'deki insanların yüksek yerlere yönlendirildiği bilgisini aldık" diye konuştu.

27 ÜLKE İÇİN TSUNAMI ALARMI

Reuters muhabirleri depremin Singapur, Tayland ve Hindistan'ın güneyinde de hissedildiğini bildirdi.

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, Hint Okyanusu genelinde, toplamda 27 ülke için verilen tsunami alarmı  geri çekildi.

Hindistan yönetimi de Nicobar ve Andaman Adaları ve doğu sahilleri için tsunami uyarısında bulundu. Özellikle doğuda 6 metre yüksekliğinde dalgalar bekleniyor.

Sri Lanka'da da tsunami uyarısı verildi. Tayland ise vatandaşlarını kıyı bölgelerinden çekilmeleri konusunda uyardı. Pakistan, Umman, İran ve Maldivler de alarma geçti.

Uzmanlar bu depremde açığa çıkan enerjinin onlarca atom bombasına eşdeğer olduğunu ifade ediyor.

TAYLAND'DA KIYIDAN UZAKLAŞIN ÇAĞRISI

Tayland ise vatandaşlarına kıyıdan uzaklaşmaları çağrısında bulundu.

Depremin Bande Ace'ye 431 kilometre uzaklıkta açıkta meydana geldiği belirtildi. Deprem Endonezya'nın yanı sıra Hindistan, Tayland ve Singapur'da da hissedildi.

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi de, Hint Okyanusu genelinde tsunami alarmı verildiğini açıkladı. Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi'nde yapılan açıklamada, bu büyüklükte bir depremin büyük tsunamiler yaratma potansiyeli taşıdığını açıklayarak, tsunaminin Hint Okyanusu kıyılarını etkileyebileceğini belirtti.

TARİHİN EN BÜYÜK DEPREMLERİ

screen-shot-2012-04-11-at-1.51.25-pm.png

2005'TE 170 BİN KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Endonezya'da 26 Aralık 2004'de 9.1 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardındaN oluşan tsunami Endonezya, Tayland ve Hindistan'ı vurmuştu. Deprem ve tsunami sonrasında 170 bin kişi hayatını kaybetmişti.

1.7 MİLYON İNSAN EVSİZ KALMIŞTI

2004'teki 9.1 büyüklüğündeki depremde Endonezya dışında Sri Lanka, Hindistan ve Tayland'da ağır hasarlar meydana gelmişti. Deprem ve sonrasında oluşan tsunamide 1.7 milyon insan evsiz kalmıştı.