BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

K. Kore'de eski liderin cenazesi kaldırılıyor

Kim Jong-il'in iki güne yayılan cenaze töreni ülkenin gelecekteki lider kadrosuna ilişkin çok açık ipuçları veriyor. Devlet televizyonu küçük oğul Kim Jong-un'dan bahsederken yüce lider ünvanını kullanıyor.

Abone ol

Kuzey Kore'nin eski devlet başkanı Kim Jong-il'in cenazesi, başkent Pyongyang'ta histeri halinde ağlayarak yas tutanlar arasında sokaklardan geçirildi.

Kuzey Kore televizyonu, cenaze korteji kar kaplı sokaklardan geçerken başlarını eğerek saygı duruşunda bulunan binlerce askerin görüntülerini yayınladı.

Tören boyunca Kim'in halefi olarak seçtiği oğlu Kim Jong-un en önde yer aldı. Kim Jong-un'a en üst düzey parti yetkilileri ve silahlı kuvvetler komutanları eşlik etti.

Devlet televizyonu sunucusu Kim Jong-un'dan bahsederken art arda ''İşçi Partisi ve ordunun yüce lideri'' ünvanıyla hitap etti.

17 Aralık'ta geçirdiği kalp krizi sonucu 69 yaşında öldüğü duyurulan Kim Jong-il'in cenaze töreni iki gün sürecek.

Kim Jong-il'in babası, Kim İl-sung için de 1994'te benzer bir cenaze töreni yapılmıştı.


Cenaze töreninin ülkenin gelecekteki yönetimine ilişkin iipuçları verdiği düşünülüyor.

Ülkenin yeni lideri olarak yakında ilan edilmesi beklenen küçük oğul Kim Jong-un cenaze töreninde baş köşede yer alırken, Kim Jong-il'in diğer çocukları ise başsağlığı dileklerinin kabul edildiği hiçbir görüntüde yoktu.

Kuzey Kore'nin önde gelen gazetelerinden Rodong Sinmun, Kim Jong-un'un İşçi Partisi'nin Merkez Komitesi başkanlığına getirildiğini duyurdu.

Bu, Kim Jong-un'un ülkenin en yüksek karar alma mekanizmasının başına geçmiş olduğu anlamına geliyor.