BIST 10.266
DOLAR 32,35
EURO 34,78
ALTIN 2.394,15
HABER /  GÜNCEL

Jean-Claude Juncker'in ekibinde 9 kadın politikacı var

Avrupa Komisyonu'nun yeni başkanı Juncker, 27 kişilik ekibinde en az 9 kadın politikacıya yer vermeyi başardı. Juncker'in Komisyonda yer almasını istediği kadın temsilciler arasında, AB'nin dış işlerinden sorumlu olacak İtalyan Federica Mogherini de var.

Abone ol

Avrupa Komisyonu'nun yeni başkanı Jean-Claude Juncker, 27 kişilik ekibinde istediği gibi en az 9 kadın politikacıya yer vermeyi başardı.

Eski Lüksemburg Başbakanı, merkez sağ politikacı Juncker, 27 adayın tümüyle mülakatlarını tamamladı; ancak kimin hangi göreve geleceği en erken gelecek Salı günü açıklanacak.

AB Komisyonunda her üye ülke bir yetkiliyle temsil ediliyor. Ama daha gözde olan görevler için sıkı bir rekabet yaşanıyor. Örneğin İngiltere ekonomiden sorumlu komisyon üyeliğine kendi adayı Jonathan Hill'in seçilmesini istiyor.

Geçen ay Juncker, AB üyesi ülkelerden daha fazla sayıda kadın aday önermelerini istemişti.

Jean-Claude Juncker dün, Twitter'da halinden gayet hoşnut olarak attığı mesajda, "Oldu. 3 günde 27 mülakat. 4'ten 9 kadına çıktı. Çok memnunum." dedi.

Avrupa Parlamentosu da, kadınların Komisyonda daha iyi temsil edilmesinin önemini vurgulamıştı.

Önümüzdeki haftalarda Parlamento her adayı teker teker sorguya çekecek. Yeni Komisyonun göreve başlayabilmesi için Avrupa Parlamentosu'ndan onay alması gerekiyor.

Dış işlerinden sorumlu yeni yetkili Federica Mogherini

Yeni Komisyonda öne çıkan isimler arasında eski Fransız maliye bakanı Pierre Moscovici ile eski Finlandiya başbakanı Jyrki Katainen bulunuyor.

Juncker'in Komisyonda yer almasını istediği kadın temsilciler arasındaysa, Avrupa Birliği'nin dış işlerinden sorumlu olacak İtalyan Federica Mogherini de var.

Belçika'nın merkez sağdaki AP milletvekili Marianne Thyssen'ı ve Romanya'nın merkez soldaki AP milletvekili Corina Cretu'yu aday göstermesiyle, Juncker'in hedeflediği 9 kadın yetkili sayısına ulaşılmış oldu.

Yeni Komisyon üyelerinin listesi Reuters haber ajansı tarafından açıklanmış olsa da, Avrupa Parlamentosu'nun yapılan seçimlerden hoşnut olmaması durumunda, bazı isimlerde değişikliğe gidilebilir.

Jose Manuel Barroso önderliğindeki ekibin yerini alacak yeni Avrupa Komisyonu'nun Kasım başında göreve başlaması planlanıyor.