BIST 10.096
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.407,52
HABER /  GÜNCEL

Japonya'dan Çin'e hava sahası ihlali suçlaması

Japonya, ihtilaflı Doğu Çin Denizi adalarına yakın uçuş yapan bir uçak nedeniyle ilk kez Çin'i hava sahasını ihlal etmekle suçladı.

Abone ol

Japonya, ihtilaflı Doğu Çin Denizi adalarına yakın uçuş yapan bir uçak nedeniyle ilk kez Çin'i hava sahasını ihlal etmekle suçladı.

Hükümet sözcüsü Osamu Fujimura, bölgede resmi bir Çin okyanus idaresi uçağı tespit edilince Japon savaş uçaklarının havalandığını söyledi.

Japonya'nın derhal Tokyo'daki Çin büyükelçisi aracılığıyla Pekin'e protestosunu ilettiği bildirildi.

İki ülke arasında uzun süredir gerginlik konusu olan adalar Japonya'da Senkaku, Çin'de ise Diaoyu adıyla biliniyor.

Çin uçağının yerel saatle 11'de görüldüğünü ve daha önce de Japon sahil koruma birimlerinin adalara yakın sularda Çin keşif gemileri tespit ettiğini belirten sözcü Fujimura, olayı "son derece üzücü" olarak tanımladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei ise uçakların bölgedeki uçuşunun "tümüyle normal" olduğunu vurguladı.

Hong, "Diaoyu adaları ve civardaki adalar Çin'in doğal topraklarıdır. Çin, Japonya'yı bu adalar civarındaki sulara ve hava sahasına girişe son vermeye çağırıyor." dedi.

Tayvan'ın da hak iddia ettiği adalar Japonya'nın denetimi altında bulunuyor. Stratejik öneme sahip deniz ulaşım yollarına yakın ve balık bakımından zengin olan bu sularda petrol yatakları olduğu da düşünülüyor.

Adaların mülkiyeti uzun yıllar ihtilaf konusu olmuş, ancak Japon hükümetinin geçen Eylül ayında adalardan üçünü özel sahiplerinden satın alması ile Çin'in bazı kentlerinde protestolar düzenlenmiş ve iki ülke arasında diplomatik gerginlik yaşanmıştı.

Bu olaydan sonra Çin gemilerinin adaların etrafındaki sularda gezinmesi Japonya'nın uyarılarına neden oldu.

Geçen yıl Japonya, Çin'in iki askeri uçağının civarda uçuş yaptığını, ancak kendi hava sahasına girmediğini bildirmişti.

Japonya'da birkaç gün sonra yapılacak genel seçimlerde hükümet değişikliğinin olması bekleniyor.