BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,71
ALTIN 2.401,53
HABER /  GÜNCEL

Japonya'da nükleer gerilim sürüyor

Fukuşima nükleer santralinin yakınındaki bölgelerden alınan ıspanak ve süt örneklerinde radyasyon seviyelerinin güvenlik sınırlarının üstüne çıktığı bildirildi.

Abone ol

Japonya'da deprem ve tsunamidenzarar gören nükleer tesislerde soğutma sistemlerinin yeniden devreye girmek üzere olduğu açıklandı.

Nükleer Güvenlik Ajansı, Fukuşima nükleer santralinin 1,2 ve 5,6 numaralı reaktörlere bugün elektrik sağlanmasının beklendiğini duyurdu.

Ajans açıklamasında, 3 ve 4 numaralı reaktörlere de pazar günü elektrik sağlanacağı belirtildi.

Ülkenin kuzeydoğusunda 11 Martta meydana gelen depremin ardından santralde elektrik otomatik olarak kesilmişti.

Diğer taraftan, Fukuşima nükleer enerji santralinin yakınındaki bölgelerden alınan ıspanak ve süt örneklerinde radyasyon seviyelerinin güvenlik sınırlarının üstüne çıktığı bildirildi.

Japon hükümeti, ülkede 11 Martta meydana gelen deprem ve tsunaminin ardından ortaya çıkan nükleer krizin ardından, ülkedeki gıda maddelerinin radyasyondan etkilendiğine ilişkin ilk kez açıklamada bulundu.

Japonya hükümeti ülkedeki nükleer krize daha erken müdahale etmiş olması gerektiğini kabul etti.

Hükümet adına açıklama yapan Yukio Edano, acil durum planlarının felaketin boyutlarını öngöremediğini söyledi.

Japonya, nükleer kazaların tehlike potansiyelini ölçen yedi kademeli alarm cetvelinde Fukuşima tesisindeki tehlikenin düzeyini dörtten beşe yükseltti.

Beşinci düzey, atmosfere kısıtlı radyasyon salımı olduğu anlamına geliyor.

1986'da meydana gelen Çernobil nükleer felaketi 7'inci kademedeydi.

Zamana karşı yarış

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano, Fukuşima tesisinde soğutma sistemleri bozulan reaktörlerin radyasyon felaketine yol açmaması için Japonya'nın zamana karşı yarıştığını söyledi.

Bir yandan askeri araçlardan reaktörleri soğutmak için üzerlerine su spreylenirken, santrale elektrik hattı çekmeye çalışan mühendisler reaktörleri soğutan pompaları yeniden devreye sokmayı hedefliyor.

Nükleer yakıt çubuklarının aşırı derecede ısınması, çevreye radyasyon yayması tehlikesini doğuruyor.

250 kilometre uzaklıktaki başkent Tokyo'dan çok sayıda itfaiye aracı santrale yönlendirildi.

Santralin reaktörleri üzerinde hala -sebebi konusunda muhtelif görüşlerin öne sürüldüğü- beyaz bir bulut ya da duman tabakası var.

Fukuşima tesisi yöneticileri, santrali betona gömmenin radyasyon felaketini önlemek amacıyla üzerinde düşündükleri seçeneklerden biri olduğunu söylediler.

Ölü sayısı artıyor

Japonya'da meydana gelen şiddetli deprem ve tsunami felaketinde ölü sayısının 7 bini geçtiği bildirildi.

Ölü sayısıyla ilgili açıklama polis tarafından yapıldı.

Açıklamada, 10 bin 905 kişinin hala kayıp olduğu da ifade edildi.

Ancak Kyodo haber ajansı, bu sayıların polise kayıtlı isimlere göre belirlendiğini, gerçek ölü sayısının ''onbinleri bulabileceğini'' bildirdi.