BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Japonya Güney Kore'yle ilişkilerini onarma çabasında

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Güney Kore ile adalar gerilimini azaltmak için bu ülkeye bir özel temsilci gönderdi.

Abone ol

Japonya'nın yeni başbakanı Şinzo Abe Güney Kore ile sınır anlaşmazlığı ve Japonya'nın sömürgeci geçmişi üzerinden yapılan tartışmalar nedeniyle gerilen ilişkileri onarmak için ülkeye özel bir temsilci gönderdi.

Japonya'nın yeni seçilen Başbakanı Şinzo Abe, Güney Kore cumhurbaşkanlığına seçilen Park Geun-hye'ye bir mektup iletmesi için temsilcisi Fukushiro Nukaga'yı bu ülkeye gönderdi.

İki ülke, Güney Kore'de Dokdo ve Japonya'da Takeşima adıyla bilinen adalar konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle uzun süredir sorunlar yaşıyor.

Abe, geçen Aralık ayında yemin edip görevine başlamıştı. Park ise, göreve gelecek ay başlayacak.

İki ülke arasındaki ilişkiler Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak'ın Japonya'nın Takeşima olarak adlandırdığı adalara yaptığı ziyaretin ardından gerilmişti.

İki ada ve 30 kadar kayalıktan oluşan adalar üzerinde, Kuzey Kore de hak iddia ediyor.

Adalar, bulundukları bölgenin verimli bir balıkçılık bölgesi olması bakımından önem taşıyor.

Gelecek ay görevine başlayacak olan Park, iki ülkede de yeni hükümetlerin iş başına geldiği bir dönemde, adalar sorunu konusunda yeni bir süreç başlatmanın önemli olduğunu söyledi.

Japonya elçisi Nukaga, ise, Güney Kore-Japonya ilişkilerinin sağlam olmasının Güney Asya'daki istikrar açısından gerekli olduğunu belirtti.

Park, Japonya'nın bir önceki görüşme talebini, yoğunluğunu gerekçe göstererek geri çevirmişti.

İki ülke arasındaki görüşmeler Güney Kore'de protestolara da yol açarken, protestoculardan biri kendisini karnından bıçakladı.