BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.504,56
HABER /  DÜNYA

Japonya Çin'e pabuç bırakmayacak

Tokyo yönetimi, Çin ile Japonya arasında gerilimin artmasına yol açan ihtilaflı takım adaları alacağını resmen ilan etti.

Abone ol

Japon hükümet sözcüsü Osamu Fujimura, Senkaku Adaları'nı sahiplerinden almaya karar verdiklerini açıkladı.

Adaların millileştirilmesini kısa zamanda tamamlamak istediklerine dikkat çeken Fujimura, "Japonya'nın egemenliğindeki bir takım adalar, özel sahiplerinden devlete geçiyor. Diğer ülkelerle sorun olmaması lazım" dedi. Bu sürecin Çin-Japonya ilişkilerin genel seyrini etkilememesi gerektiğini vurgulayan Fujimura, "Yanlış anlamaları ve öngörülemeyen sonuçları önlemek için Çin ile diplomatik kanallardan görüşmelerimizi sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı. 


ÇİN TEPKİLİ

Doğu Çin Denizi'nde yer alan Japonya'nın Senkaku, Çin'in ise Diaoyu diye isimlendirdiği adaların Tokyo'nun satın alma girişimi Pekin'in tepkisini çekiyordu. Adaların 26 milyon dolar ödenerek satın alınacağının geçen hafta ortaya çıkmasının üzerine Pekin, adaları korumaya devam edeceğini ilan etmişti. Rusya'da dün düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği toplantısı sırasında Japonya Başbakanı Noda Yoshihiko ile görüşen Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'nun, "Japonya'nın adaları satın alma girişimi yasa dışı ve geçersiz. Çin bu adıma şiddetle karşı çıkıyor" dediği bildirilmişti.