BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.412,55
HABER /  GÜNCEL

Japon imparatoru Erdoğan'la görüşecek

Başbakan Erdoğan Tokyo'da Japon Mevkidaşı Şinzo Abe ile beraber bir basın toplantısı düzenledi.

Abone ol

Başbakan Erdoğan Tokyo'da Japon Mevkidaşı Şinzo Abe ile beraber bir basın toplantısı düzenledi.

Hepinizin yeni yılını tebrik ediyor, 2014'ün Türk ve Japon halkları için çok hayırlı bir yıl olmasını diliyorum. Japonya'ya oldukça geniş bir heyetle geldim. İş adamları, bürokratlar, teknokratlar geniş bir heyetle buradayım.

Şinzo Abe'ye geniş misafirperveliği için teşekkür ederim. Kendisi iki kez Türkiye'deydi geçtiğimiz yıl. Mayıs ve Ekim aylarında Türkiye'de bir arada olduk. Marmaray'ın açılışını beraber gerçekleştirdik.

Bu üst düzey ilişkiler aramızdaki ilişkileri arttıracaktır. Bu ilişkileri geliştirmek için neler yapabiliriz diye toplandık bugün de. İkili ilişikilerimizin tüm veçhelerini değerlendirdik. Uluslararası gündemi değerlendirdik birlikte. Suriye, Mısır, Libya, Yemen, Myanmar, tüm Asya'da olan biteni değerlendirdik. 

Ekonomik ilişkilerimiz malesef 4 milyar doların altında. Bu iki ülkenin potansiyalini yansıtmıyor. Bunda da hemfikiriz. Bir an önce yükseltmek için neler yapmamız gerektiğini değerlendirdik. Sayın Abe ile görüşmelerimizde büyük önem atfettiğimiz, ekonomik ortaklık, diğer adıyla serbest ticaret anlaşmasının bu yıl imzalanması için çalışmaları başlattık. Müzakerelerin hızlı bir şekilde tamamlanması için çalışacağız. İmzalanan anlaşmalar işbirliğimizi güçlendirecek.

En önemli konularımızdan birisi de İstanbul'da kurulacak olan Türk-Japon Bilim Üniversitesidir. Anadolu yakasında kurulacak bu üniversite ile bilimsel ortaklığımızı geliştirme imkanı bulacağız. 

Bu görüşmeler dışında çeşitli toplantılara katıldım. İşadamlarımız muhattapları ile bir araya geldi. Yarın da Türksat 4-A uydusunun teslim törenine katılacağız. Bu da ülkelerimizin uzay alanında yaptığı işbirliğinin bir ispatı. Ayrıca imparator Majesteleri Akihito tarafından da kabul edileceğiz. Öğleden sonra da Japonya'dan ayrılıyoruz.

2015 yılı bildiğiniz gibi ikili ilişikilierimiz için önem taşıyor. Ertuğrul Frikateyni Faciasının 125. anma yıldönümü. Bunlara yönelik ön hazırlıklarımız var. Ben tekrar bu misafirperverlik için değerli mevkidaşım Abe'ye teşekkür ediyorum.