BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İzmirin suyu tehdit ediyor

İzmirli tehlikede... Sudaki arsenik miktarı standartın üstünde çıktı. Tehlikede olan ilçeler ise şöyle;

Abone ol

İzmir Valisi Cahit Kıraç, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir’de içme ve kullanma sularında arsenik değerlerinin yüksek olduğuna dair kamuoyunda yaygın bir gündem oluştuğunu bildirdi. Bu çerçevede İl Sağlık Müdürlüğü’nce yaptırılan tahliller sonucu bazı bölgelerdeki içme suyu numunelerinde arsenik değerlerinin yüksek olduğunun tespit edildiğini kaydeden Vali, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan su dağıtım şebekesi haritası istendiğini kaydetti.

Kıraç, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Sağlık Bakanlığınca ilimizdeki tüm belediyelere gönderilen İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik gereği, ilimizdeki belediyelerden içme ve kullanma sularının kimyasal ve fiziksel analizi olarak 21 parametreden oluşan ölçüm değerleri istenmiştir. Yönetmeliğin 17 Şubat 2005 tarihinden itibaren 3 yıl yürürlükte olacağı ifade edilerek, arsenik değerlerini içeren tahlil sonuçları talep edilmiştir. Yönetmelikte tanınan süre olan 17 Şubat 2008 tarihine kadar arsenik değerlerinin yüksek olduğuna dair bildirim olmadığı gibi süre uzatma talebi de Valiliğimize ulaşmamıştır.”

Vali Kıraç, son olarak 20 ve 21 Haziran 2008’de Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü, İZSU Genel Müdürlüğü, Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü uzmanlarından oluşan 4 ekibin İzmir metropol ilçelerinin 50 farklı noktasından (baraj, kuyu, pompa istasyonu ve musluk sularından) numune aldığını belirtti.

KARŞIYAKA, ÇİĞLİ, BAYRAKLI VE BORNOVA

Numunelerin İzmir Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüğü, Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü ve İZSU Genel Müdürlüğü laboratuvarlarında tahlil edildiğini ifade eden Kıraç, şunları belirtti:

“Karşıyaka, Çiğli, Bayraklı ve Bornova ilçelerinden alınan bazı numunelerde, sudaki arsenik miktarının yönetmelikte belirtilen eşik değerin üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Bunun üzerine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığının 20.06.2008 tarih ve 21264 sayılı yazısı ile anılan yönetmeliğin 12. maddesi uyarınca ek süre verilmesi talebi Valiliğimize ulaştırılmış ve talep değerlendirilmek üzere Sağlık Bakanlığına gönderilmiştir. Arsenik miktarının yönetmelikte belirtilen değerlerin üzerinde çıktığı, kaynaklarla ilgili olarak, Valiliğimizin değişik tarih ve sayılı yazıları ile gerekli ve yeterli tedbirlerin alınması hususu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına bildirilmiştir.”

Vali Kıraç, şehir içme ve kullanma suyu analizlerinin Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüğü’nce uygun periyotlarla yapılması için talimat verildiğini, tahlil sonuçlarının düzenli aralıklarla Büyükşehir Belediye Başkanlığına ve kamuoyuna bildirileceğini kaydetti.