BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.443,62
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İzmir'e özel tarım projesi

İzmir Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, zirai ilaç kalıntısına karşı İzmir'e özel bir proje başlatacaklarını belirtti

Abone ol

İzmir Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, zirai ilaç kalıntısına karşı İzmir'e özel bir proje başlatacaklarını belirtti. İzmir Ticaret Borsası (İZTB) olağan meclis toplantısına katılan Güldal, burada yaptığı konuşmada İzmir'in tarımsal üretimde yüksek ihracat potansiyeline sahip olduğunu, bu konuda ülke çapında zirai ilaç kalıntısıyla ilgili sorunlar yaşandığını dile getirdi.

Sorunun çözümü için Bakanlık nezdinde bir araştırma yerine İzmir için hızlı bir proje başlatılacağını dile getiren Güldal, ''Zirai ilaç kalıntısına karşı İzmir'e özel bir proje başlatıyoruz. Üreticilerle bire bir çalışacağız'' dedi. Güldal, Türkiye'de sütün yüzde 10'unun üretildiği İzmir'de bunun yüzde 57'sinin soğuk zincir içinde yer aldığını, oranın yükseltilmesi için çaba sarf ettiklerini kaydetti.

Borsanın Süthane İşletmeciliği ve Peynir İmalatı Meslek Komitesi temsilcisi İsmail Egi, süt fiyatlarının son dönemde yüzde 65 oranında artmasının sektörü zorladığını, girdi fiyatındaki bu artışı nihai ürüne ancak yüzde 25-30 oranında yansıtabildiklerini, daha yüksek artışın tüketici tepkisi nedeniyle mümkün olamadığını kaydetti.

Fiyat artışları nedeniyle işletme sermayesi zorluğu yaşayan firmaların pahalı kredilere yöneldiğini dile getiren Egi, günü kurtarıcı satışların piyasaya zarar verdiğini dile getirdi. Egi, kayıt dışı üretim konusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın büyük kentlerde denetimleri sıkılaştırırken küçük kentlerde bunun yeterince sağlanamadığını ifade ederek, ''Bu illerden büyük şehirlere gelen ürünler haksız rekabet oluşturuyor. Halen terminalde otobüslerle peynir geldiğini görebilirsiniz'' dedi.