BIST 10.851
DOLAR 32,21
EURO 34,98
ALTIN 2.446,59
HABER /  GÜNCEL

İzmir'de tarihi imzalar atıldı

SOCAR Türkiye'nin Petkim Yarımadası için belirlediği 'Value-Site-2023' vizyonunun en önemli adımlarından biri olacak Petkim Konteyner Limanı yatırımı için imzalar atıldı.

Abone ol

Petkim'in yüzde 100 hissedarı olduğu Petlim Limancılık ve Hollanda'nın konteyner terminali operasyonlarında ve yönetiminde dünya lideri olan APM Terminals şirketi arasında, konteyner limanının APM tarafından işletilmesi için uzun süreli işletme anlaşması imzalandı.

ÖN ANLAŞMA YAPILMIŞTI

Taraflar arasında 13 Şubat 2012 tarihinde, bir ön anlaşma yapılmıştı. Bugün düzenlenen törenle; Petkim ve Petlim adına SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz ile SOCAR Türkiye Birinci Başkan Yardımcısı Samir Kerimli, APM Terminal İşletmeleri ve APMT BV adına ise Birleşme ve Satın Almalar Direktörü Theo Dersigni anlaşmayı imzaladı.

İLK LİMAN OLMA ÖZELLİĞİ

Petkim Yarımadası'nın, "Türkiye'nin en kapsamlı kümelenme örneği olma" hedefinin en önemli lojistik adımlarından biri olan Petkim Konteyner Limanı yatırımının ilk fazının 2015 yılında, ikinci fazının ise 2016 yılında tamamlanması hedefleniyor. Alt yapı ve inşaat yatırımları Petlim, makina ve ekipman yatırımları ise APM Terminals tarafından yapılacak projede, Petlim'in yapacağı yatırım bedelinin 300 milyon dolar civarında olacağı öngörülüyor.

Petkim Konteyner Limanı 28 yıl süreyle APM Terminals tarafından işletilecek. 700 metrelik tek parça rıhtım yapısı ile Petkim Konteyner Limanı, Türkiye'de 11.000 TEU kapasiteli gemilerin yanaşabileceği ilk liman olma özelliği taşıyacak. Türk sanayicileri Pire ve İskenderiye gibi limanlarda zaman kaybetmekten kurtaracak, ihracatçı firmaların navlun maliyeti azalacak ve liman kapasitesi yetersizliklerinden kaynaklanan sorunlara çözüm sağlayacak.

SOCAR Türkiye'nin Petkim Yarımadası için belirlediği "Rafineri-Petrokimya-Lojistik-Enerji Entegrasyonu" vizyonunun "Lojistik" adımını oluşturan Petkim Konteyner Limanı'nın kapasitesi, Alsancak Limanı'nın bugünkü kapasitesinden yaklaşık yüzde 50 daha fazla olacak. Yıllık 1,5 milyon TEU kapasiteli liman, toplam 48 hektar lojistik destek sahasına sahip olacak.

İmza töreninde Petkim Yarımadası için belirledikleri "Value-Site" vizyonunun lojistik ayağında, çok önemli bir adım attıklarının altını çizen Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev yaptığı değerlendirmede, "Biz Petkim Yarımadası için vizyonumuzu Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik Entegrasyonu olarak tanımladık. STAR Rafinerisi inşaatımıza 25 Ekim 2011'de gerçekleşen törenle başladık, rafineride alt yapı çalışmalarının neredeyse yüzde 70'ini tamamladık. Petkim bünyesinde yeni ürün ve kapasite artışı yatırımlarımız bir yandan devam ediyor. Rafinerimiz başta olmak üzere yeni yatırımlarımızın artan enerji ihtiyacını karşılayabilmek için çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

"DÜNYA DEVİ BİR FİRMA İLE BİRLİKTE YOLA ÇIKIYORUZ"

Hollanda devi APM Terminals ile uzun süreli işletme anlaşması imzalanmasına ilişkin açıklamalarda bulunan SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz da dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Türkiye'de liman kapasitesinin aynı oranda artamadığını belirterek, bu önemli yatırımla başta Ege ve Akdeniz Bölgesi olmak üzere Türkiye'nin liman kapasitesine, dolayısıyla dış ticaret hacmine çok önemli bir ivme kazandıracaklarının altını çizdi.