BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İzmirde fuar heyecanı

İzmir'in simgesi haline gelen tarihi İzmir Fuarı, 76. kez vatandaşlarla buluştu.

Abone ol

Fuarın açılış kurdelasını 60. Hükümetin çiçeği burnunda Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, konuk ülkenin Ekonomi Bakan Vekili Nataliya Boytsun, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Çorum Valisi Mustafa Toprak, Çorum Belediye Başkanı Turan Atlamaz birlikte yaptı.

Açılış törenine çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı. Saat 19.30'da başlaması gereken açılış töreni, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın uçağını kaçırması nedeniyle 1 saat geçikmeli başladı. Konuşmasının başında herkesten özür dileyen Bakan Çağlayan, Hükümet Programının okunması nedeniyle geç kaldığını ancak Türk ekonomisi ve sanayisi için yeni bir dönemin başladığını söyledi.

Hükümet olarak Türkiye'nin büyümesinde kararlı olduklarını ve istihdam sağlayacak projelere öncelik vereceklerinin kaydeden Çağlayan, "Üretimin önünü açarak ülkenin ilerlemesinin önünü açacağız. Sanayici ve yatırımcının ihtiyaçlarını gidereceğiz." dedi. Çağlayan, ekonomik işbirliklerininin sağlandığı fuarlada da bundan önce olduğu bundan sonrada önem vereceklerini sözlerine ekledi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise konuşmasının genelinde siyasi konulara değindi. Baykal, gündemde olan Anayasa değişikliğinin ülkenin geleceği açısından sakıncalı olduğunu kaydetti. Fuarın ev sahipliğini yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, 76 yıllık geçmişi olan fuarın kente büyük bir hareketlilik getirdiğini, firmalara ise sinerji katacağına inandığını belirtti.

Konuk ülke Ukrayna'nın Ekonomi Bakan Vekili Nataliya Boytsun yaptığı konuşmada, 76. İEF'de kendilerine onur konuğu statüsü verilmesinde katkısı olanlara teşekkür etti. Boytsun, onur konuğu olarak katıldıkları fuarın iki ülkenin ilişkilerine de katkısının olacağına inandığını ifade etti.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, rekabet ortamının markalaşmayan ve dışa açılmayan firmalara ayakta kalma şansı tanımadığına değinerek fuarların buna katsınının çok önemli olduğunun altını çizdi.

Davetliler daha sonra fuarın açılış kurdelasını keserek standları gezdi.

FUARIN TARİHİ

İzmir Fuarı'nın temelleri 1923 yılında düzenlenen İzmir İktisat Kongresi ile atıldı. İlk sergi 4-25 Eylül 1927'de Mithatpaşa Sanat Ensitüsü'nde 9 Eylül Mahalli Sergisi adıyla açıldı. İEF'nın şu anki temelleri 1 Ocak 1936'da atıldı. İlk fuar ise inşaatın başlamasından 9 ay sonra 1 Eylül 1936'da İsmet İnönü'nün katılımıyla Lozan Kapısı'nın önünde açıldı.

İlk fuar 21 gün sürdü. Fuara Mısır, Sovyetler Birliği ve Yunanistan katıldı. İzmir Fuarına en büyük katılım ise 1947 yılında Uluslararası Fuarlar Birliği'ne (UFİ) üye olmasıyla gerçekleştirdi. Fuar bundan sonra uluslararası bir görünüm kazandı. Fuar alanında 1950 yılında ilk kez çocuklar için lunapark kuruldu.

1960 ile 1970'li yıllarda İzmir Enternasyonal Fuarı'nda Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) uzay teknolojilerini sergilerken, Almanya ve İngiltere ürettiği son model otomobilleri görücüye çıkarttı. 1970-1990'lı yıllarda İzmir Enternasyonal Fuarı farklı bir görünüme büründü. Bu yıllarda fuar daha çok kendini eğlence ile duyurdu.

Ülkenin birçok ünlü sanatçısı fuar dönemlerinde buraya gelerek konser verdi. 1990'dan itibaren yetkililer fuarı panayır havasından kurtarmak ve ekonomi gücünü artırmak için çeşitli çalışmalar yaptı. Bunların en başında da İEF'ye ihtisas fuarlarıyla destek verilmesi oldu.