BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

İzmirde eğitimcilerden bildiri

İzmir'de öğretim üyeleri laikliğin tehdit altında olduğunu iddia ederek laiklik bildirisi okudu.

Abone ol

İzmir Üniversiteleri Öğretim Elemanları Derneği (İZÜNİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ferit Acar Savacı, ''laik, çağdaş, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik tehlikelerin, toplumun tüm kesimlerinin huzurunu bozduğunu'' söyledi.

İZÜNİDER'in, çeşitli illerden öğretim elemanları derneklerinin desteğiyle düzenlediği ''Tehlikedeki Cumhuriyetimizi Koruyacağız'' etkinlikleri çerçevesinde, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen grup adına Prof. Dr. Savacı basın bildirisini okudu.

''Cumhuriyetimizi hedef alan İslami kadrolaşma hareketi, Cumhuriyetimizin varlığına karşı tehdit oluşturmaktadır'' diyen Prof. Dr. Savacı, Türkiye'nin yüzde 98'inin Müslüman olduğunu belirterek, halkın ''dindarlar'' ve ''dindar olmayan laikler'' şeklinde yapay biçimde ayrıştırılmaya çalışıldığını kaydetti.

Prof. Dr. Savacı, ''Laikliğin, devletin sosyal, ekonomik, siyasal ve hukuksal temel düzeninin din kurallarına dayandırılamayacağı anlamı saptırılmakta ve halkımızın gözünde dinsizlik olarak gösterilmektedir. Yargı siyasallaştırılmak istenmektedir, böylece hukukun üstünlüğü ilkesi saptırılmaktadır'' dedi.

Eğitim kurumlarında, ''çağdışı eğitimi besleyecek kadrolaşma süreci'' yaşandığını öne süren Prof. Dr. Savacı, hatalı uygulamalarla tarım sektörünün yıkıma uğratıldığını ve milli tarım politikalarının terk edildiğini iddia etti. Prof. Dr. Savacı, şunları kaydetti:

''Dış güçlere bağımlı ekonomik politikaların yarattığı ekonomik çöküntü ve medyanın da hızlanmasına yardım ettiği ahlaki ve kültürel yozlaşmayla ulusal birlik olarak yüzlerce yıldır birlikte yaşayan çok kültürlü halkımızın birliği bozulmak istenmektedir.''

Uygulanan ekonomi politikalarını, özellikle de özelleştirmeleri eleştiren Prof. Dr. Savacı, yabancılara toprak satışına olanak tanınmasının da hatalı bir karar olduğu görüşünü savundu ve ''yakında vatanımızda kiracı durumuna düşebiliriz'' dedi.

SAĞLIK ALANINDAKİ GELİŞMELER

Prof. Dr. Ferit Acar Sıvacı'nın okuduğu bildiride, sağlık alanında tehlikeli gelişmeler olduğu öne sürüldü ve şunlar kaydedildi:

''Doktor ve hasta arasındaki iletişim dikkate alınmadan, ithal doktorlara insanımız teslim edilecektir. Hasta vatandaşımız bu ithal doktorlara hangi dilde derdini anlatacaktır. Derdini anlatacak parayı nereden bulacaktır?

Sosyal güvenliği çökerten, halkını güvence altına almayan, sosyal adaleti korumanın devletin esas görevlerinden biri olduğunu göz ardı eden bu anlayış, özgürlükleri savunma söylemiyle Cumhuriyetimizin temel ilkelerini ve demokrasimizi bilinçli olarak yıpratmaktadır.''

Bildirinin okunmasının ardından grup, Cumhuriyet Meydanı'ndan, İZÜNİDER'in düzenlediği etkinliğin ikinci bölümü olan ''Tehlikedeki Cumhuriyetimizi Koruyacağız'' konulu panele katılmak için Kültürpark'a kadar yürüdü.