BIST 10.644
DOLAR 32,10
EURO 35,10
ALTIN 2.524,26
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İzmir'de bu yollar trafiğe kapalı

Üçyol-Üçkuyular metro hattı çalışmaları sebebiyle İnönü Caddesi'nin bazı bölümleri, 20 Haziran 2010 tarihinden itibaren trafiğe kapatılacak.

Abone ol

İzmir Büyükşehir belediyesi'nin Üçyol-Üçkuyular metro hattı çalışmaları sebebiyle İnönü Caddesi'nin bazı bölümleri, 20 Haziran 2010 tarihinden itibaren trafiğe kapatılacak.

Trafik akışı, yeni güzergâhlardan sağlanacak. Mithatpaşa Caddesi'nde, İnönü Caddesi kapalı olduğu süre içinde trafik tek yönlü olarak seyredecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tünel çalışmalarını yıl sonuna kadar bitireceklerini belirterek, "Şubat ayı sonuna kadar opsiyonumuz var." dedi.

Başkan Kocaoğlu, Üçyol-Üçkuyular metro istasyonları kazı çalışmaları sebebiyle İnönü Caddesi'nde yapılacak yeni düzenlemeler konusunda Çetin Emeç Toplantı Salonu'nda bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Gazete ve televizyon kuruluşlarının yöneticileri ve köşe yazarlarıyla belediye bürokratlarının da katıldığı toplantıda konuşan Kocaoğlu, tünel çalışmaları ve İzmirspor İstasyonu inşaatının ardından Hatay, Göztepe, Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarının yapımına başlandığını, çalışmaların 2011 Şubat ayında tamamlanacağını söyledi. İhalesi çalışmalarının 2005 yılında başladığını, aksilikler sebebiyle iki defa iptal edildiğini hatırlatan Kocaoğlu, 511 metre temelve 15 bin 761 metre kemer imalatı kaldığını ifade ederek, ''Çalışmaların büyük bölümü bitti. Üçte birinden az kemer, yüzde 10-12 civarında da temel imalatı kaldı.'' şeklinde konuştu.

Göztepe, Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarının anahtar teslimi olarak ihaleye çıkıldığını ve yer teslimi yapıldığını kaydeden Kocaoğlu, İzmirspor ve Hatay istasyonlarından 2011 Nisan, Göztepe, Poligon ve Fahrettin Altay'dan ise 2011 Ağustos ayından itibaren yolcu taşımaya başlamayı planladıklarını belirtti. Kocaoğlu, şunları söyledi: "Bütün mesele, Hatay Caddesi'nin yerine yedi sekiz ay ikame edeceğimiz sokaklarda araç park edilmemesidir. Böyle olursa, hesaplara göre trafik akacaktır." dedi. Kocaoğlu, Üçkuyular ve Göztepe vapur iskelelerinden seferlerin arttırılacağını da söyledi.

2006 yılında çalışmalarına başladıkları 80 kilometrelik Aliğa-Menderes hattında ise işin sonuna geldiklerini anlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Temmuz başı çekerler gelecek. Halkapınar-Cumaovası arası problem yok, temmuz başı başlayacağız. 9 Eylül'de İzmir'in kurtuluşu ve trafiğinin kurtuluşunu birlikte yaşamak istiyoruz. Olmazsa Cumhuriyet Bayramı'nda yaşayacağız." diye konuştu. 80 kilometrelik Aliağa-Menderes hattının 5 kilometresinin yer altına ineceğini, 49 hemzemin geçidin kapatılacağını, 31 istasyonun metro standartında olacağını, 33 kilometrelik tramvay hattı projesinin de devam ettiğini vurgulayarak, "Eksiklerimizi süreç içinde tamamlayacağız. Bu işler için belediyenin harcadığı para yaklaşık 550 milyon lira. Ayrıca İzban'ın harcayacağı, Devlet Demir Yolları'nın çift hat için harcayacakları var. Arazi maliyetlerini çıkardığınızda, yaklaşık 1,5 milyar liralık bir iş bu. Üçkuyular-Bornova metrosu, diğer toplu taşım araçlarıyla bütünleşecek şekilde planlandığında kent içi ulaşımın omurgası olacak. 2011 yılında metroyla Fahrettin Altay Meydanı'ndan Üçyol'a 9, Konak'a 12, Bornova'ya 27 dakikada gidilecek. Toplu ulaşımı kolaylaştıracak önlemler alınacak. Gün içinde İnönü Caddesi'ndeki çalışmalar tamamlanıncaya kadar 3 dakikada bir otobüs kalkacak. Toplu ulaşımda yeni güzergâhlar belirlendi, bazı hatlar iptal edildi, alternatif hatlar getirildi." dedi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başkan Kocaoğlu, İnönü Caddesi'yle ilgili çalışmaların planlandığını, esnaftan ve diğer vatandaşlardan sekiz aylık sabır istediklerini söyledi. Kocaoğlu, "Tünelin sonunda ışık varsa, sekiz ay katlanacağız. Yüzdük yüzdük, kuyruğuna geldik. Başladığımız işi de bitirmeye kararlıyız. Bitirip vatandaşımıza teslim etmek için herkesten sabır ve destek bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Başka bir soru üzerine de Hatay Caddesi'ndeki esnafın bir bölümünün çalışmalardan etkileneceğini ancak buradakilerin daha çok bölge halkına hizmet verdiğini söyledi. Bölgedeki dükkanların Kemeraltı ile karşılaştırılamayacağını vurgulayan Kocaoğlu, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam'ın alt yapı çalışmalarından etkilenen esnafa ödeme yapılması için bir kanun teklifi hazırladığını, kanunlaşması durumunda ödeme yapabileceklerini, İzmir milletvekillerinden de bu konuda çalışma beklediklerini sözlerine ekledi.