BIST 9.133
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,55
HABER /  GÜNCEL

İzmir seçim sonuçlarında sürpriz gelişme! Milletvekilleri değişebilir

İZMİR seçim sonuçları için yapılan itiraz İzmir milletvekilleri listesini değiştirebilir. İtiraz AK Parti'den geldi. Türkiye genelinde toplam 14 ilde oylar yeniden sayılıyor. Aydın'dan Muş'a kadar bir çok ilde milletvekili sonuçları değişebilir. İşte İzmir gelişmesi ve itiraz olan illerdeki son durumlar:

Abone ol

24 Haziran seçim sonuçlarına İzmir, Düzce, Malatya, Aydın, Hatay, Elazığ, Edirne, Burdur, Niğde, Bartın, Muğla, Balıkesir, Muş ve Hakkari başta olmak üzere toplamda 14 ilde itiraz edildi. İtirazların ilçe seçim kurulları tarafından bugün saat 17.00'ye kadar karara bağlanması gerekiyor.

İzmir'de AK Parti itiraz etti
Milletvekili genel seçiminde, İzmir 1'inci bölgede Binali Yıldırım ile Mahmut Atilla Kaya, Ceyda Bölünmez Çankırı ve Cemal Bekle milletvekili seçilmişti. Aynı bölgede 5'inci sıradan aday olan Bilal Doğan ise vekilliği yaklaşık 1000 oyla kaybetti. Bunun üzerine partinin hukukçuları, geçersiz oyların tekrar sayılması için itirazda bulundu. İtirazı değerlendiren İl Seçim Kurulu'nca 24 bin 387 geçersiz oyun yeniden sayılmasına karar verdi.

İptal edilen oylar yeniden sayılıyor
Geçersiz oylara yönelik itiraz ettiklerini, bunun da İl Seçim Kurulu tarafından kabul edildiğini belirten AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, "1'inci bölgede bizim yaklaşık 1000 civarında oyla milletvekili kaybımız var. Onunla ilgili itirazlarda bulunduk. İl Seçim Kurulu iptal oylarının yeniden sayılmasına karar verdi" dedi.

İzmir Milletvekilleri değişebilir
İptal edilen oyların yeniden sayılmasıyla İzmir'deki milletvekili dağılımı değişebilir. İtirazın olduğu İzmir 1. bölgede AK Parti 4 milletvekili, CHP 7 milletvekili, HDP ve, MHP ve İYİ Parti birer milletvekili çıkarmıştı. 24 Haziran seçimi sonrasında İzmir 1. bölge milletvekilleri şunlar olmuştu:

İzmir 2. bölge milletvekilleri listesi de şu şekilde: İzmir milletvekilleri 2. bölgeden AK Parti 4  milletvekili, CHP 7 milletvekili, HDP, MHP ve İYİ Parti birer milletvekili kazandı.

Seçim sonuçlarına itiraz edilen illerde son durum:
Düzce : AK Parti tarafından yapılan itiraz üzerine 500 sandıkta yeniden yapılan sayımda, MHP'ye 5, AK Parti'ye 11 oy daha çıktı. Yapılan sayım sonucu AK Parti 2, MHP'nin 1 şeklindeki milletvekili dağılımında değişiklik olmadı.

Muş : AK Parti Muş İl Başkanlığı, il genelindeki milletvekilliği seçimi sonuçlarında "hata olduğu" gerekçesiyle İl Merkez Seçim Kuruluna başvurdu. İtiraz dilekçesini kabul eden İl Seçim Kurulu, oyların yeniden sayılmasına karar verdi. Oyların sayımı sürüyor.

Bartın : Bartın'da geçersiz olarak kayıtlara giren oyların itiraz edilmesi üzerine yeniden sayımına, AK Parti'nin itirazını geri çekmesi nedeniyle son verildi. Bartın'da AK Parti 1, CHP 1 milletvekili çıkarmıştı. 

Hakkari :  AK Parti ve HDP yönetimi oyların yeniden sayılmasını istedi. Her iki itiraz da seçim kurullarınca yapılan değerlendirmenin ardından reddedildi. 

Edirne : CHP geçersiz oyların yeniden sayılması istendi. İtiraz, seçim kurullarınca yapılan değerlendirmenin ardından reddedildi.

Hatay : MHP Hatay İl Başkanlığınca seçim sonuçlarına itiraz edildi. Hatay'da kesin olmayan sonuçlara göre AK Parti 5, CHP 4, MHP ve HDP ise birer milletvekili çıkarmıştı. 

Elazığ : MHP, Elazığ'da milletvekili seçim sonuçlarına itiraz etti. İtiraz inceleniyor. Elazığ'dan AK Parti 4, CHP ise 1 milletvekili çıkarmıştı. 

Malatya : CHP itirazda bulundu. İtiraz başvurusunun seçim kurullarınca değerlendirmeye alındı.

Niğde : MHP Niğde İl Başkanlığınca itirazda bulunuldu. Başvuru inceleniyor. Milletvekili seçimlerinde Niğde'de AK Parti 2, CHP ise 1 milletvekili çıkarmıştı.

Edirne : CHP İl Başkanlığı, merkez ve Keşan, İpsala, Uzunköprü ve Enez ilçelerinde geçersiz sayılan oylara itirazda bulundu. Başvuru seçim kurulu değerlendirmesinde. Edirne'de CHP 2, AK Parti 1, İYİ Parti ise ise 1 milletvekili çıkarmıştı.

Balıkesir : MHP 1. sıra milletvekili adayı Mehmet Kaban seçimin itirazı reddedildi. Balıkesir'de AK Parti 5, CHP 3, İYİ Parti ise 1 milletvekili çıkarmıştı.

Kütahya : Kütahya'nın Gediz ilçesinde cumhurbaşkanı seçiminde bir sandıkta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aldığı oyların eksik yazıldığına ilişkin yapılan itiraz kabul edildi. İnceleme yapan İlçe Seçim Kurulu, birleştirme tutanağına sıfır olarak girilen oyun 204 olması gerektiğini belirledi ve bu şekildeki düzeltmeyi yaptı.

Bartın : Bartın'da AK Parti'nin itirazı üzerine, geçersiz olarak kayıtlara geçen oylar yeniden sayılıyor. Bartın'da AK Parti 1, CHP 1 milletvekili çıkarmıştı.

Muğla : AK Parti, Muğla'daki 13 ilçedeki geçersiz oyların yeniden sayılması için başvurusu değerlendiriliyor. Muğla'da AK Parti 2 milletvekili çıkarmıştı.

Burdur : İYİ Parti Burdur İl Başkanlığı'nın yaptığı itiraz değerlendiriliyor.  Burdur'da CHP 1, AK Parti 2 milletvekili çıkarmıştı. 

Aydın seçim sonuçlarına MHP itirazı! Tek vekil çıkaracakken...

Düzce'de oylar yeniden sayıldı AK Parti itiraz etmişti işte sonuç

CHP Karabük'ten 23 yıl sonra ilk defa milletvekili çıkardı