BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İzlanda Çinli işadamına arazi satmadı

İzlanda'nın binde üçünü oluşturan geniş bir araziyi satın almak isteyen Çinli işadamı, teklifinin reddedilmesine tepki gösterdi.

Abone ol

Çin'in önde gelen işadamlarından Huang Nobo'nun İzlanda'nın kuzeybatısında geniş bir araziyi satın alma girişimi hükümetin itirazına takıldı.

Huang hükümetin teklifini reddetmesine tepki gösterdi.

Huang Nobo, geçtiğimiz aylarda, Grimsstadir a Fjollum bölgesindeki 300 km2'lik bir arazi için bir milyar kron (8,8 milyar dolar, 16,3 milyar TL) tutarında teklif sunmuştu.

Ancak İzlanda İçişleri Bakanlığı geçen hafta anlaşmanın, arazi satış kurallarına uygun olmadığına hükmetti.

Forbes dergisinin 'en zengin Çinliler' listesinde 129. sırada olan Huang ise bu karar dolayısıyla Batılı ülkeleri çifte standart uygulamakla suçladı.

Çin'in Global Times gazetesine konuşan işadamı, "Ret kararı Çinli yatırımcılara bir başka ülkeye taşınmak, buradan emlak ya da lüks mallar almak konusunda kapımız açık derken, doğal kaynaklarla ilgili herhangi bir şey yapmak istiyorsanız burada istenmiyorsunuz demek anlamına geliyor" dedi.

"Batılı ülkelerin her zaman Çin'e daha açık olma çağrısı yaptığını duyuyoruz. Oysa kendileri Çinli yatırımcılar ve şirketlere karşı ticaret engelleri ve duvarları oluşturuyor" dedi.

Eski bir hükümet görevlisi olan 55 yaşındaki işadamı, arazi satışına ilişkin tüm ayrıntıların kendisine iletilmediğinden yakındı.

Eko-turizm merkezi planlıyordu

Huang, İzlanda'nın binde 3'üne tekabül eden araziyi golf sahalarını da içeren bir eko-turizm merkezine dönüştürmek istiyordu.

Ülkenin kuzeyinde, ücra ve ağaçsız bir bölge olarak ifade ediliyor, ancak arazi Vatnajokull Ulusal Parkı’na yakın.

İzlandalı bazı yetkililer planı desteklemiş ve bölgede bir turizm merkezi oluşmasının ülke ekonomisini canlandırmaya ve istihdama katkıda bulunacağını savunmuşlardı.

Ancak bazıları da bu satışın Çin'in iklim değişikliği etkisiyle erişime açılması ve yeni gemicilik rotaları üzerinde kalması beklenen bölgede söz sahibi olmasına yol açmasından endişe duyuyordu.

Geçen cuma İzlanda İçişleri Bakanlığı, anlaşmanın yabancılara arazi satışına ilişkin kurallara uygun olmadığı için yapılamayacağını duyurmuştu.

Bakanlık, "şirketin almak istediği arazinin büyüklüğünü görmezden gelmenin mümkün olmadığını" kaydetti.

"Bu büyüklükte bir arazinin satılmasının şimdiye dek emsali olmadı" denildi.

Zhongkun yatırım grubu adlı şirketin sahibi olan Huang geçmişte Çin Merkezi Propaganda Biriminde ve İskan Bakanlığı’nda görev yaptığı bildiriliyor.

Ancak Huang, önerdiği yatırımın bütünüyle ticari gerekçeler taşıdığını söylüyordu.

Huang, "Alım için başvurma hakkım olmadığını bilsem, bu dosya üzerinde bu kadar zaman ve para harcamazdım" dedi.