BIST 10.056
DOLAR 32,23
EURO 34,79
ALTIN 2.422,06
HABER /  GÜNCEL

İtalyan senatosu Berlusconi'yi azletti

Vergi kaçakçılığından hüküm giyen eski Başbakan Silvio Berlusconi, İtalyan Senatosu'nda yapılan oylamayla üyelikten azledildi. Bu durumda Berlusconi'nin dokunulmazlığı kalkıyor ama yaşından dolayı cezaevine gitmesi beklenmiyor.

Abone ol

İtalyan Senatosu vergi kaçakçılığından hüküm giymesi nedeniyle eski Başbakan Silvio Berlusconi'yi derhal geçerli olmak üzere üyelikten azletti.

İtalyan politikasına yirmi yıl damgasını vuran Berlusconi, şimdi dokunulmazlığını kaybettiği için tutuklanabilecek.

Berlusconi vergi kaçakçılığından aldığı bir yıllık hapis cezasını yaşı nedeniyle büyük ihtimalle ev hapsiyle ya da kamu hizmetiyle çekecek.

Berlusconi'nin 'siyasi kan davası' diye tanımladığı oylamayı protesto eden taraftarları da Roma'da toplandı.

Eski başbakanın evinin önünde bir araya gelen taraftarları "Bu bir darbe" ve "Kavalye (Berlusconi'nin takma adı) özgürlük kahramanıdır" yazılı pankartlar açtılar.

Berlusconi, dün partisi Forza İtalia'nın koalisyon hükümetine verdiği desteği geri çektiğini de açıkladı.

Tartışmadan sonra oylama

77 yaşındaki Berlusconi, oylamadan önce yaptığı açıklamalarda. siyasi rakiplerinin hâkimiyetindeki Senato'yu kendisine karşı taraflı olmakla suçladı.

Berlusconi geçen yılın Ekim ayında şirketi Mediaset'in Amerikan filmlerinin haklarını aldığı anlaşmalarda vergi kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle hüküm giymişti.

Berlusconi vergi kaçakçılığı davaları dışında, küçük yaşta bir kızla para karşılığı cinsel ilişkiye girmek, söz konusu kişi hırsızlıktan gözaltına alındığında polise onu serbest bırakmaları yolunda telkinde bulunarak gücünü suistimal etmek suçlamalarından da hüküm giydi.

Berlusconi'nin bu kararlara bir üst mahkemede itirazı henüz sonuçlanmadı.