BIST 9.104
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,15
HABER /  GÜNCEL

İtalyan mafyasına DEAŞ soruşturması!

İtalyan mafyasına 'DEAŞ' iddiasıyla açılan soruşturmada Türkiye'nin de adı geçiyor.

Abone ol

İtalyan mafya örgütleri Ndrangheta ve Camorranın, Libya ve Suriye'de yağmalanan tarihi eserler karşılığında DAEŞ (IŞİD) terör örgütüne silah verdiği iddiası üzerine soruşturma başlatıldı. Söz konusu tarihi eserlerin, Türkiye üzerinden kaçırıldığı belirtiliyor.

La Stampa gazetesinin Pazar günkü nüshasında yer verilen özel bir haber, İtalyanın en güçlü ve en tehlikeli mafya örgütlerinden Calabria kökenli Ndrangetha ve Napoli merkezli Camorra ile DAEŞ arasındaki kirli ilişkiyi gözler önüne serdi.

Gazetenin muhabirlerinden Domenico Quiriconun bir sanat koleksiyoncusu izlenimi vererek izini sürdüğü habere göre; İtalyan mafyası, Rus mafyasından temin ettiği silahları, DAEŞin elindeki değerli tarihi eserlerle takas ediyor.

TARİHİ ESER KARŞILIĞINDA KALAŞNİKOF VE TANKSAVAR

Yıllık geliri 53 milyar Euro olduğu tahmin edilen ve Mc Donaldstan bile daha zengin diye nitelenen Ndrangetha ile Camorranın, DAEŞe verdiği Kalaşnikof ve RPG roketatarları Moldova ve Ukraynadan getirttiği de söz konusu haberle ortaya çıktı.

Bu silahların ise, Çinli suç şebekelerine ait konteyner gemilerle İtalyaya sokulduğu ve Calabriadaki Gioia Tauro Limanında, DAEŞin aracılarına teslim edildiği de aktarılan bilgiler arasında.

La Stampa buna ilişkin, Gioia Tauro Limanı, tarihi eserlerin yasadışı ticaretinin merkezi haline gelmiş ifadelerini kullandı.

TARİHİ ESERLER TÜRKİYE ÜZERİNDEN GETİRİLİYOR

Bazı İtalyan gazeteleri, söz konusu tarihi eserlerin Türkiye üzerinden Gioia Tauro Limanına getirildiğini öne sürdü.

La Stampanın haberi üzerine Salerno Cumhuriyet Savcılığının bir soruşturma başlattığı açıklandı.

Bu gelişmeler üzerine açıklama yapan İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, Terörün gelir kaynakları üzerine araştırma yaptık ve bunlardan birisinin de, yasadışı sanat eserleri ticareti olduğunu biliyoruz. Buna ilişkin önleyici gözlem ve incelemeleri yapıyoruz diye konuştu.

La Stampa gazetesi ayrıca, İtalyada, kültürel varlıklarla ilgili suç işleyenlere sadece 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılıyor olmasını eleştirdi.

İTALYAN MAFYASI, UYUŞTURUCU TİCARETİNDE DE DAEŞ'LE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE

İtalyan mafyası ve DAEŞin, Kuzey Afrikadaki uyuşturucu kaçakçılığında da birlikte çalıştığı ortaya çıkmış, buna ilişkin geçen Nisan ayında İtalyada bir soruşturma başlatılmıştı.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne sunulmak üzere BMye bağlı bir analiz ekibinin geçen yıl hazırladığı bir rapora göre, DAEŞ’in mali kaynaklarında tarihi eserlerin yağmalanmasından elde edilen gelirlerin üçüncü sırada geldiği belirlenmişti.