BIST 10.248
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.398,16
HABER /  GÜNCEL

İtalya ve İspanya temkinli iyimserlik

İtalya ve İspanya'nın yüksek borçlanma maliyetlerinin azaldığı gözleniyor.

Abone ol

Yatırımıcıların İspanya ve İtalya ile ilgili endişeleri, Euro Bölgesi yetkililerinin borçlanma maliyetlerini düşüreceklerine ilişkin beklentiler nedeniyle azaldı.

İspanya'nın 10 yıllık borçlanma maliyeti geçen hafta yüzde 7,5 ile rekor düzeye çıkmıştı ancak oranın bugün yüzde 6,5'e düştüğü hesaplanıyor.

İtalya da 5,68 milyar euroluk tahvil ihracında daha düşük bir faiz belirleyebildi.

İtalya'daki tahvil ihracı 5,95'lık bir faiz oranı üzerinden gerçekleşti; İtalya böylece nisan ayından bu yana ilk kez yüzde 6 oranının altındaki bir maliyetle borçlanabiliyor.

Rabobank'ın faiz strateji uzmanı Richard McGuire, İtalya'nın tahvil ihraç etmek için katlanmak zorunda olduğu maliyetin hala çok yüksek olduğunu söylüyor.

Rabobank uzmanı "Bu son ihraç, baskının biraz azalmış olduğuna işaret etse de, aynı zamanda bu cephede kaydedilemesi gereken mesafeyi de gösteriyor" şeklinde

konuştu.

İspanya'da durgunluk derinleşiyor

Öte yandan İspanya'daki son resmi verilere göre ekonomi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,4 oranında daraldı; bu, durgunluğun derinleştiğine işaret ediyor.

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla yılın ilk üç ayında da yüzde 0,3 oranında küçülmüştü.

Geçen hafta İspanya'nın borçlanma maliyetinin yüzde 7,5 ile son 10 yılın en üst düzeyine çıkması ülkenin dış borçlarını ödemekte zorluk çekebileceği konusundaki kaygıları iyice artırmıştı.

Euro Grubu Başkanı Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker Avrupa Merkez Bankası'nı İspanya'nın borç maliyetini azaltmak için harekete geçmeye çağırdı.

Alman ve Fransız gazetecilerle konuşan Juncker "Avrupa Merkez Bankası ile yakın işbirliği içinde çalışacağız ve AMB Başkanı Mario Draghi'nin söylediği gibi sonuç alacağız" dedi.

Juncker, "Beklenti yaratmak istemiyorum, ama sonuç alıcı bir noktaya geldik" diye konuştu.

Avrupa Merkez Bankası ne yapacak?

Hafta içinde, Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası faiz hadlerini açıklayacak ve Menkul Kıymet Piyasaları Programı diye bilinen yönteme başvurarak tahvil alımına başlayacağı yolunda söylentiler giderek yaygınlaşıyor.

Bu program, Avrupa Merkez Bankası'nın serbest piyasada bankalardan devlet borcu yani hazine bonosu ve devlet tahvili alması anlamına geliyor. Böylelikle hükümetlere doğrudan borç vermeden, onların borç yükü hafifletilmiş oluyor.

Avrupa Merkez Bankası bu programı Ocak ayı sonundan itibaren dondurmuştu.

Euro Grubu Başkanı Juncker ayrıca Avrupa Birliği'nin son doruk toplantısında Avrupa kurtarma fonları konusunda alınan kararları da hatırlattı.

Avrupa Birliği Kurtarma Fonu anlaşması, İspanya gibi borçlu hükümetlere fiilen kredi vermek anlamına gelen, piyasalardan devlet tahvili alımına izin veriyor.

Bu önemli bir nokta, çünkü Avrupa Merkez Bankası anayasası bankanın hükümetlere doğrudan kredi vermesini yasaklıyor.

Şimdi Avrupa Merkez Bankası ile Avrupa Kurtarma Fonu'nun eşgüdümlü hareketiyle İspanya ve İtalya gibi ülkelerin borç yüklerinin hafifletilebileceği umuluyor.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi bugün ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner ile de bir görüşme yapıyor.