BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

İtalya kayıp 800 göçmenin cesetlerini aramaya başladı

İtalya, geçen nisan ayında Akdeniz'de yaşanan göçmen teknesi faciasında kaybolan 800 göçmenin cesetlerini arama çalışmalarına başladı. Libya'dan yola çıkan ve 800 kişiyi taşıdığı belirtilen göçmen teknesi 18 Nisan'da batmıştı.

Abone ol

İtalya, geçen nisan ayında Akdeniz'de yaşanan göçmen teknesi faciasında kaybolan 800 göçmenin cesetlerini arama çalışmalarına başladı.

Libya'dan yola çıkan ve 800 kişiyi taşıdığı belirtilen göçmen teknesi 18 Nisan'da batmış, olaydan yalnızca 28 kişi sağ kurtulabilmişti.

Akdeniz'de son yıllarda yaşanan en ölümcül gemi batması olarak kayıtlara geçen olayın ardından, maliyeti yüksek olduğu için cesetlerin denizden çıkarılmayacağı öne sürülmüş ancak İtalyan yetkililer bu haberleri yalanlamıştı.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, cesetlerin çıkarılacağını açıklayarak "Derindeki kardeşlerimize bir mezar vereceğiz. Vicdanımızın batmasına izin veremeyiz" demişti.

İtalyan Donanması'ndan dün yapılan açıklamada da Başbakanlık'ın emriyle, 18 Nisan'da batan teknede hayatını kaybedenlerin cesetlerinin arama çalışmalarının başladığı belirtildi. 3 geminin katıldığı operasyonda, 380 metre derinlikte aramalar yapılacak.

Nisan ayındaki göçmen faciası, AB'nin göçmen politikalarının da yeniden gözden geçirilmesine neden olmuştu. AB'nin Triton adlı kurtarma hizmetinin mali kaynaklarının artırılmasının da dahil olduğu bir tedbir paketi açıklanmıştı.

Denizden gelen göçmen sayısında rekor

Öte yandan, bu yılın ilk yarısında deniz yoluyla İtalya'ya giren kaçak göçmen sayısının 68 bini geçerek rekor kırdığı açıklandı.Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) açıkladığı verilere göre geçen yılın aynı döneminde bu sayı 63 bindi.

IOM'nin verilerine göre bu yılın ilk 6 ayında İtalya'ya ulaşmaya çalışırken hayatını kaybeden göçmen sayısı da 1800'ü geçti.

Havaların ısınmasıyla deniz yoluyla Avrupa'ya kaçmaya çalışan göçmen sayısının gelecek aylarda daha da artacağı tahmin ediliyor. Geçen yıl yalnızca Haziran-Eylül ayları arasında deniz yoluyla İtalya'ya gelen göçmen sayısı 100 bine ulaşmıştı.