BIST 10.259
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.402,94
HABER /  GÜNCEL

İsyancılar Trablus'un 50 km. batısında

Libya'daki isyancı güçlerin Zaviye kentini ele geçirerek Trablus'a doğru ilerleyişlerinde önemli bir mesafe katettikleri bildirildi. İsyancıların televizyonu, Trablus halkında varışları için hazırlık yapmaları çağrısında bulundu.

Abone ol

Libya'daki isyancı güçlerin Zaviye kentini ele geçirerek Trablus'a doğru ilerleyişlerinde önemli bir mesafe katettikleri bildirildi.

İsyancıların televizyonu, Trablus halkında varışları için hazırlık yapmaları çağrısında bulunurken, isyancılar başkentin batısındaki Zaviye'nin yanısıra doğuda Brega kentinde de kontrolü sağladıklarını söylüyor.

Brega, petrol rafinerisine sahip kilit bir kent.

İsyancılar ayrıca başkentin doğusundaki Zlitan kentini de ele geçirdiklerini öne sürüyor.

Hükümet isyancıların iddialarını reddederken, Zlitan'daki BBC Muhabiri kentin tamamen isyancıların kontrolüne geçmediğini aktarıyor.

Muhalif Misrata Askeri Konseyi'nden Münir Remzi cuma günü Zlitan'da yaşanan çatışmalarda 31 isyancının öldüğünü, 120 isyancının da yaralandığını söyledi.

Öte yandan, Trablus'taki yabancıların tahliyesi için planlar yapıldığı haberleri de geliyor.

50 km. batısı Trablus

Trablus'taki BBC muhabiri Matthew Price, isyancıların Zaviye'ye ilerlemelerinin Kaddafi karşıtlarını kente 50 kilometre uzağa yaklaştırdığını ve isyanın başından bu yana en güçlü konuma taşıdığını kaydediyor.

İsyancılar, cuma günü Zaviye kentinde kilit öneme sahip bir petrol rafinerisinin muhalefet güçlerinin eline geçtiğini açıklamışlardı.

Muhabirler isyancıların Zaviye'nin hemen dışında bulunan tesise girdiğini ve Kaddafi yanlısı güçlerin ortalıkta gözükmediğini aktardı.

Libya'da son günlerde Kaddafi muhaliflerinin kontrol sahasını genişlettiği görülüyor.

Zaviye dışındaki rafineriyi almak için bir süredir plan yapan isyancıların liderlerinden Abdülkerim Kaşaba, çarşamba günü yaptığı açıklamada, rafinerinin giriş kapısında kontrolü sağladıklarını ve büyük taarruza hazırlandıklarını söylemişti.

Bunu perşembe günü rafineriden bildiren gazetecilerin, yaklaşık beş saat süren bir çatışma ardından tesisin isyancıların eline geçtiği haberi izledi.

Libya ordusunun kullandığı akaryakıtın çoğu Tunus ve Cezayir'den kaçak getiriliyor olsa da, Zaviye'deki rafineri başkent Trablus'un petrol ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynuyor.

Muhabirler, isyancıların Tunus ile Trablus arasındaki ana yol üzerinde yer alan Zaviye kenti içinde de konumlarını güçlendirdiğini bildiriyor.

BBC muhabiri Matthew Price, Zaviye'nin kent olarak kontrolünün isyancıların eline geçmesiyle, başkent Trablus'un karadan kuşatılmış olacağını, ve Nato uçaklarının da Trablus'a denizden ulaşımı engelleyerek kuşatmaya destek vereceğini söylüyor.