BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,76
ALTIN 2.439,91
HABER /  GÜNCEL

İsyancılar Kongo'nun Goma şehrine girdi

BBC muhabiri, M23 isyancılarının, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusundaki Goma şehrinin merkezine girdiğini bildirdi.

Abone ol

BBC muhabiri, M23 isyancılarının, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusundaki Goma şehrinin merkezine girdiğini bildirdi.

Muhabirimiz, isyancılar ve Kongo ordusu arasındaki çatışmaların hala devam ettiğini söyledi.

Havaalanından kuzeye doğru hareket eden M23 isyancıları bu bölgenin kontrolünün kendilerinde olduğunu söylüyor.

BM kaynakları Goma havaalanının kontrolünün isyancılarda olduğunu doğruladı. Bir görgü şahidi de alanda bir grup isyancı gördüğünü söyledi.

Son günlerde yaşanan çatışmaların ardından on binlerce kişi şehirden kaçmak zorunda kaldı.

Bu, birçok kişide yaklaşık beş milyon kişinin hayatını kaybettiği çatışma ortamına geri dönülebileceği kaygısını yarattı.

Geçen ay Birleşmiş Milletler'in yayınladığı bir raporda, Ruanda ve Uganda'nın, Kongo Devrimci Ordusu olarak bilinen M23 isyancılarına silah yardımı yaptığına dair kanıtlar bulunduğu belirtilmişti.

Ruanda ve Uganda bu iddiaları reddediyor ancak her iki ülkenin de 1997-2003 yılları arasında Kongo'da yaşanan iç çatışmalarda büyük rolü vardı.

Ruanda dün Kongo ordusunun kasıtlı olarak sınırdan ateş ettiğini söyledi.

BBC muhabiri Gabriel Gatehouse, bölgede büyük bir BM gücü olduğunu ve şehre kuzeyden girişin kim tarafından kontrol edildiğinin henüz belli olmadığını söyledi.

Zengin kaynaklara sahip bölgenin kontrolünü ele geçirmek için yaşanan çatışmalar bir süredir devam ediyor.