BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

İsyan rüzgarı bir ülkeyi daha vurdu!

Tunus ve Mısır'ın ardından Yemen'de de bugün resmen halk ayaklanması başladı. 20 binden fazla kişi devlet başkanını istifaya çağırdı.

Abone ol

Önce Tunus ardından Mısır şimdi de yemen. Yemen'de 20 binden fazla hükümet karşıtı gösterici bugün "Öfke Günü" yürüyüşü için Sana sokaklarını doldurdu. Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'nin 2013'te görevi bırakacağını açıklaması hükümet değişikliği isteyen protestocuları sakinleştirmeye yetmedi.

30 yıldan fazladır Salih yönetimindeki ülke genelinde bugün hükümet karşıtı protestolar beklenirken, Salih yandaşları başkent çevresine yerleştirdikleri hoparlörlerle vatandaşlara hükümet yanlısı karşı protestolara katılma çağrısı yaptı.

Ancak sabah saatlerinden itibaren toplanmaya başlayan ve Tunus ile Mısır'da iktidarı sallayan gösterilerden ilham alan geniş kalabalık, Arap Yarımadası'ndaki en büyük protestonun bugün yaşanacağına işaret etti.

Sana Üniversitesi önünde toplanan protestocular, "Halk rejim değişikliği istiyor" ve "Yolsuzluğa son, diktatörlüğe son" sloganları attı.

Öte yandan AFP muhabiri hükümet karşıtı protestocuların yaklaşık 100 metre uzağında da Salih'e destek gösterilerinin yapıldığını bildirdi.

TAVİZLER ETKİLİ OLMADI

Arap dünyasında yayılmakta olan huzursuzluğun kendi ülkesinde daha fazla büyümesini önlemek için Salih, dün 2013'te görev süresi dolduktan sonra bir daha aday olmayacağını, yerine oğlunun da geçmeyeceğini açıklayarak bir dizi siyasi taviz verdi. Ancak Yemenli liderin bu girişimleri halkın geniş çaplı protestolar düzenlemesine engel olamadı.

Bugünkü protestoların organizatörlerinden biri olan Veil Mansur, Yemenlilerin Salih'in tavizlerinden memnun olmadığını söyledi. "Bugünkü protestolar Salih'in üzerinde daha büyük ve yeni baskılar oluşturacak. Başkan muhalefete daha fazla taviz vermek zorunda kalacak" dedi ancak bu tavizlerin ne olduğunu açıklamadı.

ABD'nin El Kaide'yle mücadelesinde en önemli müttefiki olan Yemen Beyaz Saray'ın Ortadoğu politikaları için çok kilit bir rol oynuyor.