BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  EKONOMİ

İsviçre referandumu altını yerle bir etti

İsviçre'de dün yapılan altın referandumundan 'Hayır' kararı çıkması sonrası altın ve gümüş fiyatları düştü.

Abone ol

İsviçre referandumundan Merkez Bankası’nın altın rezervlerini artırma kararına hayır oyu çıkması altında sert düşüş getirdi. Gümüş son beş yılın en düşüğüne geriledi.

İsviçreliler, Merkez Bankası'nın altın rezervlerini tüm rezervlerinin yüzde 20 seviyesinde tutmasını içeren teklifi reddetti. İsviçre resmi televizyonu oyların büyük çoğunluğunun sayıldığını, sandıklardan yüzde 78 oranında hayır oyu çıktığını duyurdu. "İsviçre altınımızı biriktir" sloganıyla düzenlenen referandumda halk "evet" oyu kullanırsa Merkez Bankası, rezervlerinin en az yüzde 20'sini altın olarak tutmakla yükümlü olacaktı. Teklifin kabul edilmesi için kararsızların neredeyse tamamının "evet" demesi gerekiyordu. Bu nedenle teklifin reddedilmesi bekleniyordu. Teklifin referandumda kabul edilmesi durumunda

EVET ÇIKSAYDI...

Merkez Bankası, beş yıl içinde piyasadan yaklaşık bin 600 ton altın satın almak zorunda kalacaktı. Dünya genelinde bir senede üretilen altın miktarının yaklaşık 2 bin 700 ton olduğu düşünülürse İsviçre'nin piyasadan beş yılda bin 600 ton altın almasının altın fiyatlarında büyük artışa yol açacağı tahmin ediliyordu. Merkez Bankası'nın altın rezervi şu anda yüzde 6-7 seviyelerinde bulunuyor.

ALTIN VE GÜMÜŞ DEĞER KAYBETTİ

Referandum sonuçlarının açıklanmasının ardından altının onsu Pazartesi sabahı işlemlerinde yaklaşık yüzde 2 değer kaybederek Kasım başından bu yanaki en düşük seviyesine geriledi. Altının onsu 1142,91 dolara kadar düştü. İsviçre referandurumundan hayır oyu çıkması sonrası gümüşte de düşüş görüldü. Gümüşün onsu yüzde 6,4 düşüşle 14,42 dolara kadar geriledi. Bu da son beş yılın en düşük seviyesi olarak kabul ediliyor. Gümüş en son Ağustos 2009’da bu seviyeleri görmüştü. İsviçreliler, dünkü referandumda Merkez Bankası'nın altın rezervlerini, tüm rezervlerinin en az yüzde 20'si seviyesinde tutmasını içeren teklifi yüzde 77 oyla reddetti.

SARI ALTIN VE KARA ALTIN TEPETAKLAK OLDU

cnbc-e yazarı Dr. Mağfi Eğilmez, bugünkü yazısında piyasalarda yaşanan son gelişmelerin altın, petrol ve dolar fiyatlarına etkilerini değerlendirdi.

Geçen haftanın en kritik iki gelişmesi olan OPEC kararı ile İsviçre'deki referandumu analiz eden Eğilmez, şunları yazdı: 
 
"Geçtiğimiz hafta emtia piyasalarına damgasını vuracak iki mesele vardı:

(1) OPEC’in üretim kotasını düşürüp düşürmeyeceği ve

(2) İsviçre Merkez Bankası’nın altın rezervlerini artırıp artırmayacağı.

Her ikisi de olumsuz sonuçlandı. OPEC, petrol fiyatlarındaki düşüşe karşın günlük 30 milyon varillik toplam üretim limitini değiştirmeme kararı aldı. İsviçre halkı da muhalefet partilerince referanduma götürülen, İsviçre Merkez Bankası’nın altın rezervlerini toplam rezervlerin yüzde 20’sine çıkarması talebini yüzde 78 hayır oyuyla reddetti. Bu iki kararın sonuçları piyasalarda derhal görüldü. Brent petrolünün fiyatı 70 USD/Varil’e gerilerken altın fiyatı da 1150 USD/Ons’a düştü.

Brent petrolünün fiyatı yılbaşında 115 USD/Varil ile rekor düzeye çıkmıştı. 1 Aralık itibariyle 70 USD/Ons olduğuna göre yılbaşından bugüne 45 USD tutarında bir fiyat düşüşü yaşanmış görünüyor. Altının yılbaşındaki fiyatı ise 1202 USD/Ons idi. Demek ki bugüne kadar yaşanan düşüş kabaca 52 USD olmuş.

Her iki emtiada yaşanan bu düşüşlerin etkisi şimdilik olumsuz değil. Hatta tam tersine petrol ihraç eden ülkeler sıkıntıya düşse de petrol ithal eden ülkeler bu gelişmeden şimdilik son derecede olumlu etkileniyor. Buna karşılık özellikle petrol fiyatındaki düşüşlerin yalnızca arz fazlasından kaynaklanmadığına dikkat edilmesi gerekiyor. ABD’nin özellikle kaya gazı rezervlerini bulmasından sonra petrol üretimini hızla artırarak arzı yükseltmesinin bu gelişmede etkisi var. Bunun yanı sıra başta Avrupa ülkeleri, Japonya ve Çin olmak üzere düşen büyüme ve dolayısıyla ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasının talepte yarattığı gerileme de oldukça etkili olmuş görünüyor.

Özellikle petrol fiyatlarındaki düşüşün, petrolü yüksek maliyetle üreten ABD’nin işini zorlaştıracağı yorumları giderek yaygınlaşıyor. Böyle bir gelişme toparlanma yolunda hızla ilerleyen ABD ekonomisini zora sokabilir.

Sarı altın ve kara altın (petrol) tepetaklak oldu. Bakalım yeşil altın (USD) ne kadar dayanacak?