BIST 10.891
DOLAR 32,94
EURO 35,76
ALTIN 2.529,05
HABER /  GÜNCEL

İsveçlinin derdine bak

Yllardın rahaat alıştılar. Enflasyon ve terör bilmediler. Enflyasyon hedefindeki küçük artış onları korkutmaya yetti.

Abone ol

Düşük rakamlı enflasyon rakamlarına alışkın İsveçliler, bu yıl hükümetin hedefinde olan yüzde 2'lik enflasyon yerine yüzde 4'lük enflasyonla karşılaşınca endişeye kapıldı.

Sendika yöneticileri, beklenenden yüksek çıkan enflasyon karşısında, işveren temsilcileriyle yeniden ücret pazarlığı yapabileceklerini açıkladı.

Yıllık enflasyonun yüzde 2 olarak beklendiği İsveç'te merkez bankası enflasyon hedefini yüzde 4 seviyesine çekti. Bazı ekonomistler ise fiyat artışlarının ve benzin fiyatlarının yükselmeye devam etmesi halinde yıllık enflasyonun yüzde 5'e kadar çıkacağı görüşünde birleşiyor. Bu arada ülkede çalışanlar yıllık yüzde 4 oranında zam aldıklarını belirterek, kazançlarının enflasyon karşısında eridiğinden şikayet etti.

İsveç İşçi Sendikaları Birliğinden, ekonomist Dan Andersson, İsveç gazetelerinde bugün yer alan açıklamasında, yiyecek ve enerji alanında fiyat artışlarının devam etmesi halinde işçilerin kazançlarını korumak amacıyla işveren temsilcileriyle yeniden ücret pazarlığına oturma isteğinde bulunabileceklerini açıkladı.

Bu arada enflasyon karşısında daha çok öğrenciler ve emeklilerin kazançlarının eridiği belirtilirken, enflasyonun yükselmesinden emlakçıların karlı çıktığı kaydedildi.