BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

İstifa depremi dünya basınını da salladı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile üç kuvvet komutanının istifası Türkiye'de olduğu kadar dünya basınında da yer aldı İstifalarla ilgili kim ne yazdı

Abone ol

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile üç kuvvet komutanının istifası dünya medyası tarafından flaş haber olarak duyurulurken, çeşitli televizyon ve gazetelerin internet siteleri haberi manşetten verdi.

ASSOCIATED PRESS

Türkiye'nin genelkurmay başkanı ve ordu komutanları, onlarca subayın hükümeti devirme suçlamasıyla tutuklanmasıyla başlayan gerilimin tırmanmaya başladığı bir sırada istifa etti. Türkiye'de komutanların ilk kez toplu bir şekilde istifa etmesi, hükümetle ordu arasında derin bir uçurum bulunduğuna işaret ediyor. Türkiye'de bir zamanlar komutanların tutuklanması hayal bile edilemezdi.

RIA Novosti

Komutanların beklenmedik istifası, orduda üst düzey komuta kademesinin belirleneceği askeri şura toplantısının hemen öncesinde geldi. Koşaner'in istifasının 40 general ve amiralin "Balyoz" operasyonuyla hükümeti devirmeye çalışma suçlamasıyla hapse atılmasına karşı bir protesto eylemi olduğu belirtiliyor. Ordu hapisteki bazı komutanları terfi ettirmek istiyor, ancak hükümet buna karşı çıkıyor.

WASHINGTON POST

Generallerin neden istifa ettiği henüz netleşmemekle birlikte, Başbakan Tayyip Erdoğan ile ordu arasında son yıllarda yaşanan gerilim en önemli neden. Önümüzdeki hafta yapılacak Yüksek Askeri Şura toplantısı öncesinde böyle bir patlamanın yaşanması sürpriz olmadı. Erdoğan, Cuma günkü istifalarda önce askeri şurada sürpriz istemediğini söylemişti.

REUTERS

Türkiye'de dört en üst düze komutan, laik orduyla kökleri siyasi İslam'da bulunan hükümet arasındaki çekişmenin sonucunda istifa etti. Türk lirası istifa haberleri üzerine dolar karşısında sert bir şekilde düşüşe geçti.

EL CEZİRE

Türkiye tarihinde askerler ilk kez toplu halde istifa ediyor. Toplu istifalar, aralarında çeşitli general ve subayların da bulunduğu 22 kişi için internet andıcı suçlamasıyla yakalama kararı çıkartılmasından birkaç saat sonra meydana geldi.

THE GUARDIAN

Türk ordusunun tepe kademesi, hükümetle ordu arasındaki gerilimin, hükümeti devirmeye çalışmakla suçlanan çok sayıda kişi için çıkarılan tutuklama kararıyla birlikte zirveye ulaştığı sırada istifa etti. Muhalifler Balyoz ve Ergenekon davalarının uydurma delillere dayandığını öne sürüp amacın Erdoğan'ın laik muhaliflerini susturmak olduğunu iddia ederken, hükümet iddiaları reddediyor.

EURONEWS

Türkiye'de en üst düzey askeri komutanlar herhangi bir net açıklama yapmadan görevlerini bıraktılar. İstifaların, NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip olan Türkiye üzerinde geniş etkileri olabilir. Nitekim haber üzerine Türk lirası dolar karşısında zayıfladı.

BBC

Türk generallerin niçin istifa ettiği kesin olmamakla birlikte laik orduyla iktidardaki AK Parti arasındaki gerilim birkaç yıl öncesine kadar uzanıyor. General Koşaner geçen hafta içinde Erdoğan'la birkaç kez görüştü. Önümüzdeki hafta yapılacak Yüksek Askeri Şura öncesi yapılan bu toplantılarda üst düzey komutanlar, 2003 askeri darbe suçlamalarında adı geçen komutanların zamanı gelen terfilerinin gerçekleşmesini istiyordu, ancak hükümet buna karşı çıkıyor.

NEW YORK TIMES

Türk ordusunun en üst düzey komutanları ani bir kararla istifa mektuplarını sundu. Gelişme, silahlı kuvvetlerle İslamcı kökenli hükümet arasındaki derinleşen krizin yeni bir işareti olarak değerlendiriliyor. İstifa haberleri Türkiye'de şoka yol açarken, birçok siyasi lider tatillerini kısa keserek başkent Ankara'ya dönüyor.

YEDIOT AHRONOT

En tepedeki generaller istifa ederek NATO'nun en büyük ikinci ordusunu belirsizliğe attı. Hükümetle ordu arasındaki sürtüşme, hükümeti devirmekle suçlanan onlarca üst düzey askerin mahkemeye çıkarılmasıyla birlikte tırmanmıştı.

UPI

Türk ordusunun tepesi, generallerin ataması konusunda çıkan açık çatışma nedeniyle istifa etti. İktidardaki parti, hükümeti devirme girişimi iddialarında adı geçen bazı askeri personelin terfisini onaylamayacağını açıkladı.