BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,09
ALTIN 2.467,60
HABER /  GÜNCEL

Can Ataklı'dan yeni istifalar olabilir iddiası

İki hafta önce, bütün generaller istifa etmeli diyen Can Ataklı bugün ne dedi?

Abone ol

Kısa bir süre önce "Daha fazla rezil olmadan tüm generaller istifa etmeli" diyen Vatan gazetesi yazarı Can Ataklı'nın dediği oldu. İstifa eden 4 komutanın ardından Ataklı bugünkü yazısında yaşananların sürpriz olmadığını yazdı. Ataklı, orgeneral seviyesinde başka istifaların da olabileceğini iddia etti.

"Bu sefer hükümet orduya el koydu" diyen Ataklı, neden istifa etmeleri gerektiğini o yazısında belirttiği gibi yine anlattı:

"Çünkü yüzde 50 ile iktidarını pekiştiren AKP uzun süredir Silahlı Kuvvetler’i kendi dilediği gibi dizayn etmeyi düşünüyor ve bunu planlıyordu. O halde generallerin de, bugünkü konjonktürde direnecek güçleri olmadığını da hesap edersek, hükümete bu yolu açması gerekiyordu."

Hükümetin YAŞ'a iki gün kala düğmeye bastığını yazan Ataklı, hükümetin TSK'yı yeniden oluşturma yönünde güç kazandığını hatırlattı ve başka istifaların da yaşanabileceğini şu sözlerle dile getirdi:

"Muhtemelen başta “or” rütbesinde olmak üzere bir dizi istifa daha olabilir. Hatta istifa etmemiş çok az general de kalabilir."

İktidarın bu operasyonu uzun süredir planladığını savunan Ataklı, iktidarın askerin tepesindeki isimleri istifalara sürükleyen sürecin ayıntılarını yazdı:

ORDU BAŞTAN AŞAĞI YENİLENECEK

"İktidar bu operasyonu uzun süredir planlıyordu. “Darbe paranoyası” üzerine kurulan siyasetle “Bu ordunun en temel işi darbe yapmaktır” fikri halkın kafasına adeta nakşedildi.

Ardından PKK terörü ve sürekli şehit verilmesi bahane edilerek “Silahlı Kuvvetler’in çapsız ve beceriksiz olduğu gibi darbe yapmak uğruna teröristlerle işbirliğinden bile çekinmeyeceği hatta kendi askerinin öldürülmesine göz yumduğu” görüşü de yaygınlaştırıldı. Böylelikle halkın önemli bir bölümü kendi ordusuna karşı kuşku duyar hale getirildi.

Çeşitli davalarla “Orgeneralleri bile hapse atan, dokunulmazlara dokunan iktidar” imajı da yaratıldı.

Dünkü istifalarla (bana göre görevden almalarla) operasyonun sonuna gelindi. İktidar, her şeye rağmen endişe duyduğu, çalışmak istemediği, ülke güvenliğini teslim etmek istemediği tüm üst kadroyu bir hamlede tasfiye etmiş oldu.

Bundan sonrasında artık sürpriz yoktur. İktidara yakın olan görüşteki subaylar, hangi rütbede olurlarsa olsunlar istenilen makamlara getirileceklerdir. Türk Ordusu belli ki baştan aşağı yenilenecektir.

Avrupa Birliği bu gelişmeleri “demokrasi” olarak niteliyor. Bilemem artık."