BIST 10.269
DOLAR 32,27
EURO 34,82
ALTIN 2.458,47
HABER /  POLİTİKA

İşte vekillerin yemin töreni tarihi

24. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nin ardından, TBMM'de yeni dönem başlıyor. Vekillerin yemin töreni tarihi belli oldu.

Abone ol

24. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nin ardından, TBMM'de yeni dönem başlıyor. Milletvekillerinin yemin töreni tarihi belli oldu.

Mecliste, 24. Dönem'in yemin töreni 28 Haziran Salı günü yapılacak.

YSK'nın 12 Haziran'da yapılan milletvekili genel seçim sonuçlarını açıklamasıyla Meclis'teki süreç de işlemeye başladı. TBMM İçtüzüğü, Meclis Genel Kurulunun, milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının YSK tarafından ilanını takip eden beşinci gün saat 15.00'de çağrısız toplanmasını öngörüyor. Bu durumda, yemin töreni 28 Haziran Salı günü yapılacak.

Bu birleşimde, milletvekilleri andiçicek. Birleşime en yaşlı üye başkanlık edecek. Seçim sonuçlarına göre geçici başkanlık görevini, en yaşlı üye olan CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi üstlenecek. Ayrıca, en genç 6 milletvekili de dönüşümlü olarak geçici katip üyelik yapacak.

Genel Kurul, bu birleşimde milletvekillerinin andiçmesinin bitimine kadar çalışacak.

Anayasaya göre, milletvekillerinin andı şöyle:

''Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim.''

Bu toplantıda andiçme işlemini yapamayan milletvekillerinin katıldıkları ilk birleşimin başında andiçmeleri gerekiyor.