BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

İşte Türkiye’nin çorap haritası

Yapılan araştırmaya göre, alışveriş yapma konusunda sıkıntı yaşayan erkeklerin, alışverişi angarya olarak görmesi, buna zaman ayırmak isteme...

Abone ol

Yapılan araştırmaya göre, alışveriş yapma konusunda sıkıntı yaşayan erkeklerin, alışverişi angarya olarak görmesi, buna zaman ayırmak istememesi ve bu işlerin genelde kadınlara kalması nedeniyle erkek çoraplarının yüzde 75’ini bekârsalar anneleri, evliyseler eşleri alıyor.

ÇORAPTA RENK TERCİHİ
Türkiye’nin çorap haritasına göre, renkler konusunda ten rengi hâkimiyeti giderek azalıyor, Ege’de bronz renk tercihi yükselirken, Marmara’da natürel ve kaşmir renklerine talep artıyor. İnce çorapta pudra, gülkurusu, taş gibi alternatif renklere yönelme söz konusu.
Siyah renk satışı 5 yıl önce toplam satışın yüzde 40’ı iken, moda renklerin satışı giderek arttı. Geçen yıl başlayan neon modası, çoraplara da yansıdı. Neon Pembe 13-18 yaş grubunda en çok tercih edilen renk olurken, moda renklerin satışı en çok Marmara bölgesinde gerçekleşti.
Araştırmadan bazı detaylar şunlar:
"Çorap kullanımının en yoğun olduğu yaş 30.
Düz çorap alımı önde olmasına rağmen, çorap kullanan kadınların en az 2 desenli çorabı var.
En çok çorap alımı cadde mağazalarından yapılıyor, ardından AVM’ler ve department store’lar geliyor. Semt pazarları da hala alışveriş için tercih edilen noktalar arasında.
Çorap markasına yönelik bağlılığın en yüksek olduğu bölge Güneydoğu. Marmara ve Ege’de de bağlılık güçlüyken, Karadeniz’e gittikçe azalıyor.
Çorap alışverişi planlı yapılan bir alışveriş olmamasına rağmen, sepet ortalaması 6 adet.
Korseli çorapların en az 1 kez kullanım oranı genel tüketici içerisinde yüzde 15. Yaş ortalaması ise 34. En çok fonksiyonel ürünü İç Anadolu ve Marmara tercih ediyor.
Renkler konusunda ten rengi hakimiyeti giderek azalıyor, Ege’de Bronz renk tercihi yükselirken, Marmara’da Naturel ve Kaşmir renklerine talep artıyor. İnce çorapta pudra, gül kurusu, taş gibi alternatif renklere yönelme söz konusu.
Erkek çoraplarının yüzde 75’ini kadınlar satın alıyor.
Fiyat duyarlılığının en yüksek olduğu bölge Doğu Anadolu. Akdeniz ise en düşük.
Türk kadının boyu son 10 yılda 2 santimetre uzayarak ortalama 160, Türk erkeğinin boyu da 1 santimetre uzayarak ortalama 174 santimetreye ulaştı. Boyumuz uzarken kilo da aldık. Bu artışlar 1 beden satışlarını düşürürken 2 ve 3 bedeni arttırdı ve hatta 4 bedene talep oluşturdu. 4 numara çorap gelecek günlerde klasik beden tablosunda standart olarak kabul edilecek.
Büyük beden talebi de her geçen gün artıyor. 5-6 beden maxi satışları son 5 yılda 2 katına çıktı. Büyük bedene özel markaların artması ve sektörün genişlemesi beraberinde satın alma davranışlarını da olumlu etkiledi.
Siyah renk satışı 5 yıl önce toplam satışın yüzde 40’ı iken, moda renklerin satışı giderek arttı. Geçen yıl başlayan neon modası, çoraplara da yansıdı. Neon Pembe 13-18 yaş grubunda en çok tercih edilen renk olurken, moda renklerin satışı en çok Marmara bölgesinde gerçekleşti".
(İHA)