BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İşte size yeni bir sektör

Ehliyet sahibi olmasına karşın trafiğe çıkmaya cesaret edemeyenler için iyi bir şans...

Abone ol

Ehliyet sahibi olmasına karşın trafiğe çıkmaya cesaret edemeyenler sürücü kurslarının yanı sıra Direksiyon İyileştirme Merkezleri (DİM) adı altında yeni bir sektör oluşmasını sağladı.

Sürücü kurslarında 45'er dakikadan 20 ders saati direksiyon eğitimini
uygulamalı olarak almalarına ve sınavları geçip ehliyet sahibi olmalarına rağmen araç kullanamayan çoğunluğu kadın DİM kursiyerleri, bir saati 10 ile 35 YTL arasında değişen ücret karşılığında usta sürücü olabiliyorlar.

Sürücü Kursları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana'da faaliyet gösteren bir sürücü kursunun yönetim kurulu başkanı Abdurrahman Hatipoğlu, her otomobil kullanmayı bilenin direksiyon hocası olmayacağını, anne-baba, kardeş, özellikle de eşlerinden eğitim almanın doğru olmadığını savundu.

''Kocadan hoca olmaz'' sözünü anımsatan Abdurrahman Hatipoğlu, merkezlerine
Baş vuran kadınların öncelikle eşlerinden direksiyon eğitimi almak istediklerini ancak, bu eğitimin kavgaya dönüşmesinden dert yandıklarını belirtti.

Hatipoğlu, ''Her araç kullanmayı bilen direksiyon hocası olamaz. İyi bir
sürücü olmak için profesyonel yardım almak şart. İyi bir eğitim için ise doğru bilgilerle donatılmak, araç kullanma tekniklerini ve davranış biçimini öğrenmek gerekir. Çünkü, yanlış öğrenileni düzeltmek çok zordur'' dedi.

KORSAN KURSLAR

Hatipoğlu, direksiyon öğretmenliği için Milli Eğitim Bakanlığı
sertifikasının zorunlu olduğunu oysa, son dönemlerde artan direksiyon geliştirme merkezlerinde ruhsatsızların sayısının da artış gösterdiğini ifade etti.

Ruhsatsız çalışanların ehliyetsiz kişilere eğitim verdirmelerinin yanı sıra
piyasada da haksız rekabete yol açtıklarını anlatan Hatipoğlu, şunları kaydetti:

''Korsanların haksız rekabeti yüzünden bir saatlik direksiyon eğitiminin bedeli 10 YTL'ye kadar düştü. Oysa, direksiyon eğitimi oldukça pahalıya mal oluyor. Araçta kullanılan akaryakıt ve direksiyon hocasının maliyetinin yanı sıra aracın amortisman maliyeti de oldukça yüksek. Çünkü, acemi sürücü sürekli duruş ve kalkışlarda araca zarar veriyor. Eğitimde dizel araçlar kullanarak, en azından korsanlar karşısında maliyeti kurtarma çabasındayız.''