BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

İşte Önder Sav'ın son liste kararı

Hafta sonu yapılacak kurultay öncesi tarafların kararları netleşiyor. Önder Sav son sözü söyledi.

Abone ol

Kurultay öncesi üçüncü kez çarşaf liste talebinde bulunan CHP eski genel başkanı Deniz Baykal'dan sonra bir açıklama da eski genel sekreter Önder Sav'dan geldi. Sav çarşaf liste ısrarında olmadığı mesajı verdi.

Çarşaf liste blok liste tartışmalarının aşılması gerektiğini söyleyen Sav, "Her kademesinde uzun yıllar hizmet ettiğim CHP'nin önemli kurultayında yöneticilerimizi, milletvekili arkadaşlarımı, il başkanlarımızı, kurultay delegelerimizi sıkıntıya sokacak kamplaşma sanısı yaratacak, herhangi bir liste yöntem ve içeriği tercihi ile yormak, üzmek istemiyorum" dedi.

ANTALYA İL ÖRGÜTÜNDEN BLOK LİSTEYE DESTEK
Bu arada "çarşaf liste tartışması bitti" yorumlarına neden olan bir açıklama da CHP Antalya İl Başkanlığı'ndan geldi. Çarşaf liste isteyen Baykal'ın seçim bölgesi olan Antalya İl Başkanlığı "blok liste" dedi.

Yazılı tavrını yazılı bir açıklama ile duyurdu. Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşme sonrası yaptığı açıklamaların yanlış yorumlara neden olduğunu savunan Sav, 18 Aralık Kurultay'ında ortaya çıkacak PM listesi ile ilgili olarak hiçbir öneride bulunmadığını söyledi. Kurultayı toplama kararı veren Kılıçdaroğlu'nun CHP'nin geleceğini ve çıkarını herkesten daha fazla düşünme ve değerlendirmesi yükümlülüğü olduğuna inandığını belirten Sav şunları söyledi:

"Yükümlülük ve sorumluluğu sadece Genel Başkan'a yıkamayız. 2011 yılının Haziran ayında yapılacak olan milletvekili genel seçiminin ülkemiz, toplumumuz, demokrasimiz ve insanlarımız için çok önemli bir dönüm noktası olacağını bilerek davranmalıyız. CHP'liler bütün güç ve enerjilerini partilerini iktidara taşımak için kullanmak durumundadırlar. CHP'nin iktidara gelmesi isteği ve beklentisi içinde olan vatandaşlarımızı, CHP örgütünü düş kırıklığına itmemeliyiz. Parti içinde iktidar olmak hedefini aşarak ülke içinde iktidar olmanın yollarını bulmalıyız."

KAMPLAŞMA, AYRIŞMA KURULTAY'I OLMAMALI

18 Aralık Kurultayı'nın yersiz bir hesaplaşma, kamplaşma, ayrışma, ayrıştırma kurultayı olmaması gerektiğine işaret eden Önder Sav "Ufak duyguları geride bırakan, birlik, beraberlik, dayanışma, bütünleşme ve CHP ilkeleri etrafında kilitlenme, bütün gücümüzle iktidara hazırlanma kurultayı olmalıdır" dedi.

BLOK-ÇARŞAF LİSTE TARTIŞMALARI AŞILMALI

Kurultayın, Parti Meclis'inin blok liste ile mi çarşaf liste ile mi oluşması tartışmalarını aşması, CHP'nin çıkarına en uygun yapılanmayı sağlaması gerektiğini de ifade eden Sav, "Bu yapı bir yandan sosyal demokrasinin evrensel değer ve kurallarını benimseyerek onları yaşama geçirmek için çağdaş, özgürlükçü, çoğulcu ve katılımcı demokrasiyi hedeflemeli, eşitlikçi anlayıştan sapmamalı. Kurultayımız diğer yandan da Cumhuriyet'in demokratik, laik sosyal hukuk devleti niteliklerine, Atatürk milliyetçiliğine, cumhuriyetin kazanım ve birikimlerine sahip çıkma, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olduğunu anlayışını sürdürme kararlılığımızı açıkça vurgulamalıdır" dedi.

DOĞRUYU GENLERDEKİ CHP'LİLİK BİLİNCİ GÖSTERECEK

Sav'ın açıklamasında bir de uyarı vardı. CHP olarak demokrasinin geliştirilmesine elbette katkı vereceklerini ancak Cumhuriyet'i azaltarak demokrasinin çoğaltılamayacağının altını çizeceklerini de kaydeden Sav, Cumhuriyet'in yozlaştırılmasına asla göz yummayacaklarını ifade etti. Sav şunları söyledi:

"Başta genel başkanımız olmak üzere bütün parti yöneticilerinin, milletvekili arkadaşlarımın, il ilçe başkanlarımızın, örgütümüzün ve bütün kurultay delegelerimizin duygularını arka plana atarak akıllarını öne çıkararak hareket etmelerinin CHP'yi büyütme hedefine kilitlenmelerinin tarihi sorumluluk olduğunu düşünüyorum. Her kademesinde uzun yıllar hizmet ettiğim CHP'nin önemli kurultayında yöneticilerimizi, milletvekili arkadaşlarımı, il başkanlarımızı, kurultay delegelerimizi sıkıntıya sokacak kamplaşma sanısı yaratacak, herhangi bir liste yöntem ve içeriği tercihi ile yormak, üzmek istemiyorum. Herkesin özgür iradesi ve genlerindeki CHP'lilik bilinci içinde en doğru çözümü bulacağına inanıyorum. Kurultayımızın kişisel hırs ve çekişmelerden uzak, büyük bir olgunluk ve CHP'ye yakışan bir vakar içinde geçmesini ve bütün CHP ailesine başarılar getirmesini diliyorum."

ANTALYA İL BAŞKANLIĞINDAN KILIÇDAROĞLU'NA DESTEK

CHP Antalya İl Başkanı Özer Ülken, İl Yönetim Kurulunun, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na tam destek verdiğini söyledi. İl binasında basın toplantısı düzenleyen Özer Ülken, cumartesi günü yapılacak CHP'nin büyük kurultayında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na tam destek vereceklerini belirtti. Ülken, “İl Yönetim Kurulu, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun istediği gibi 'blok listeye tam destek verme' kararı aldı. İl örgütümüz tüm birimleriyle büyük kurultaya hazırdır. Yeni Parti Meclisimizin oluşmasına tüm yönetimimizle ve delegelerimizle destek vereceğiz” dedi.

Ülken bir gazetecinin, “Antalyalı olan eski Genel Başkan Deniz Baykal çarşaf liste istiyor ama siz blok listeye destek veriyorsunuz” sözleri üzerine Ülken, şunları söyledi:

“Eski Genel Başkanımız Deniz Baykal'ın çarşaf liste konusunda bize bir telkini olmadı. Baykal, örgütün verdiği karara her zaman saygı duydu. Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu, bu cuma günü Ankara'da il başkanlarını bir araya getiriyor. CHP'de birlik ve beraberlik devam edecek. CHP kurultayı, çok net bir şekilde Genel Başkanımızın arzusu yönünde çıkacaktır. Buna ben de inanıyorum. Kurultayda hiç bir sıkıntı olmayacak. CHP'nin artık hata yapma şansı yok, bunun bilincindeyiz.”