BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Güvenlik Konseyi'nde Irak tartışılacak

BM Güvenlik Konseyi bu sefer Irak'a ambargo ve yaptırımları değil, bunun tam aksi yönde bir talebi görüşecek. Irak, nükleer teknoloji ihraç edebilmeli mi?

Abone ol

Güvenlik Konseyi Obama'nın yardımcısı Joe Biden başkanlığında bir araya geliyor

Amerika Birleşik Devletleri, bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki özel oturumda Irak'a Saddam Hüseyin döneminde konmuş kısıtlamaların kaldırılmasını umuyor.

Kaldırılması planlanan önlemler arasında Irak'ın nükleer teknoloji almasına konan engeller de var.

Irak hükümeti halen resmen Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun sıkı denetim politikasını kabul etmiş değil.

Fakat ABD, Irak'ın 1990'da Kuveyt'i işgalinden sonra konan ceza ve yaptırımların artık kaldırılmasının vaktinin geldiğini ve Bağdat hükümetinin 1990 öncesindeki uluslararası konumuna yeniden kavuşmasını istediğini söylüyor.

Irak'ın dışarıdan nükleer teknoloji ihraç etmesi ya da belirli kimyasal maddeleri alması önünde halen engeller var.

ABD hükümeti, Irak'ın gizli bir silah programı oluşturmaması için konan bu engellerin artık kaldırılabileceğini söylüyor.

Irak'taki yeni hükümet toplantı öncesinde Güvenlik Konseyi'ne silahsızlanmaya bağlılığını gösteren adımlar attığını bildirdi.

Irak, Atom Enerjisi Kurumu denetçilerine geniş haklar veren uluslararası anlaşmayı henüz onaylamamış olsa da, BM Güvenlik Konseyi açısından Irak'ın bu yönde bir vaatte bulunmasının yeterli sayılacağı düşünülüyor.

Diplomatlar, Irak'ın sivil enerji amaçlı bir nükleer tesis kurması önünde teorik olarak artık bir hiçbir engelin kalmayacağını tahmin ediyor.