BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,71
ALTIN 2.403,70
HABER /  POLİTİKA

İşte madde madde olacaklar!

Anayasa değiştirip kapatma engelenecek mi? Erdoğan bağımsız başbakan mı olacak? İşte olasılıkların hepsi...

Abone ol

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın AKP’nin kapatılması istemiyle açtığı dava Ankara kulislerinde, olası siyasi sonuçları nedeniyle de tartışma yarattı. Darbe dönemleri dışında, ilk kez tek başına iktidar olan bir partinin kapatılması riskiyle karşı karşıya kalması, çok sayıda senaryonun tartışılmasına neden oldu.

Kulislerde tartışılan senaryolar ve olası kararlar halinde yaşanabilecek gelişmeler şöyle:

1- İDDİANAMENİN REDDİ:

Anayasa Mahkemesi, teknik gerekçelerle iddianamenin reddine karar verebilecek. Ancak Yargıtay Başsavcılığı işaret edilen eksikleri gidererek iddianameyi yenileyebilecek.

2- İDDİANAMENİN KABULÜ:

Anayasa Mahkemesi, iddianameyi “kabul edilebilir” bulursa, dava resmen açılmış sayılacak. Yargılama sürecinin ardından dava karara bağlanacak.

3- 5 ÜYE AKP’Yİ KURTARACAK:

Anayasa’da 2001’de yapılan değişikliklerle parti kapatmalar zorlaştırıldı. Daha önce 11 üyeli mahkemeden 6 üyenin oyu partinin kapatılması için yetiyordu. Ancak mevcut düzenlemeye göre, AKP’nin kapatılması için 7 üyenin bu yönde oy kullanması gerekiyor. Buna göre, kapatmaya karşı 5 üyenin oyu, AKP’yi kurtarabilecek.

6 ya da daha fazla üye AKP’nin, laikliğe karşı faaliyetlerin odağı haline gelmediği görüşünü benimserse, AKP’ye karşı hiçbir yaptırım uygulanmayacak. Yargıtay Başsavcılığı ise AKP’nin eylemlerini izlemeyi sürdürecek.

4- HAZİNE YARDIMINDAN OLABİLİR:

Anayasa Mahkemesi, davayı karara bağlarken, önce AKP’nin laikliğe karşı faaliyetlerin odağı haline gelip gelmediğine karar verecek daha sonra ise eylemlerinin ağırlığı tartışılacak.

Anayasa Mahkemesi, AKP’nin cezalandırılması gerektiğine hükmetmesine rağmen, eylemlerinin ağırlığının “kapatma” yaptırımına uygun olmadığına karar verebilecek.

6 üyenin bu görüşte olması halinde, AKP’ye kapatma yerine Hazine yardımından yoksun bırakma yaptırımı uygulanacak. AKP kapatılmaktan kurtulacak ancak hazine yardımından olacak.

5- TEMELLİ KAPATMA:

Yüksek Mahkeme’den 7 üyenin AKP’nin “odak” haline geldiği ve eylemlerinin ağırlığının temelli kapatmayı gerektirdiği yönünde oy kullanması halinde, dava askeri darbe dönemleri dışında ilk kez tek başına iktidar olan bir partinin kapatılmasıyla son bulacak.

AKP siyasi yaşamdan silinecek ve malları Hazine’ye devredilecek.

Başbakan Erdoğan başta olmak üzere 71 partiliden, Anayasa

Mahkemesi’nin partinin kapatılmasında sorumlu bulduklarına 5 yıl süreyle siyaset yasağı konulacak.

Kapatma halinde yasaklanan isimler arasında Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve AKP Manisa Milletvekili Arınç’ın olmasına ‘kesin’ gözüyle bakılıyor.

6- HÜLLE PARTİSİ:

Kapatılan Refah Partisi, kapatma davasının devam ettiği süreçte tedbir amacıyla Fazilet Partisi’ni kurmuştu. Aynı biçimde kapatılan HEP, DEP, HADEP ve kapatma davası süren DTP gibi partiler de kapatma kararına karşı önlem amacıyla kurulmuştu.

Kulislerde, AKP’nin de benzer bir yol izleyerek tedbir amacıyla bir hülle partisi kurabileceği konuşuluyor. Kurulacak olası bir partinin genel başkanının kim olacağı ise Yüksek Mahkeme’nin vereceği karardan sonra netleşebilecek.

AKP kapatılsa bile siyaset yasağı konulmayan AKP’liler yollarına bu partide devam edebilecek. Bu partinin kapatılabilmesi için AKP’nin devamı niteliğinde olduğunun eylemleriyle kanıtlanması gerekecek.

7- YENİ HÜKÜMET:

AKP’nin kapatılması halinde, hükümet de düşecek. Siyaset yasağı konulmayan yüzlerce milletvekili kurulması muhtemel hülle partisine geçmezlerse, bağımsız hale gelecek.

Bu aşamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün hükümeti kurma görevini kime vereceği, TBMM’nin o dönemdeki aritmetiğine bağlı hale gelecek.

AKP’lilerin toplu olarak bir partiye geçmeleri halinde, hükümeti kurma görevinin, TBMM’de çoğunluğu oluşturduğundan, bu partinin genel başkanına verilmesi gerekecek.

8- ERKEN SEÇİM:

Kulislerde AKP’nin, olası bir kapatma kararından önce erken seçim kararı alabileceği, seçime, kurulacak yeni partiyle girebileceği de konuşuluyor.
Ancak sonradan verilecek olası bir kapatma kararında siyaset yasağı konulacak isimlerin milletvekilliği, yeni bir partiyle yeniden seçilmiş olsalar da düşecek.

9- ANAYASA DEĞİŞİR Mİ?:

Davanın açılmasından bu yana AKP’nin parti kapatma davası açma yetkisini Yargıtay Başsavcısı’ndan alma, Anayasa Mahkemesi’nin yapısını değiştirme ya da parti kapatmayı daha zor hale getirmeye yönelik anayasa ve yasa değişiklikleri yapabileceği konuşuluyor.

Bu tip bir değişikliğin yürürlüğe girmesi ve Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmemesi halinde tüm kurumlarca uygulanması gerekiyor. Ancak yargı kulislerinde bunun tek başına bir kapatma gerekçesi sayılabileceği de konuşuluyor.

10- ERDOĞAN’IN GELECEĞİ:

Olası bir kapatma kararı halinde siyaset yasağı almasına kesin gözüyle bakılan Erdoğan, TBMM’ye sadece bağımsız milletvekili olarak girebilecek.

Siyasi Partiler Yasası’na göre, siyaset yasağı, sadece parti üyeliğiyle sınırlı olduğundan, erken seçim formülünün işletilmesiyle Erdoğan yine parlamentoda bulunabilecek.

Ancak Erdoğan’ın kurulan parti tarafından desteklenen “bağımsız” başbakan olup olamayacağı tartışması başlayacak.

11- GÜL’ÜN GELECEĞİ:

Olası bir kapatma kararı halinde, 5 yıllık siyaset yasağı konulsa da Gül, Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürebilecek.

Ancak Gül, görev süresinin bitiminde, 5 yıllık siyaset yasağı süresi dolmamışsa siyasi partilerde görev alamayacak.

Kaynak: Milliyet