BIST 10.176
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.386,29
HABER /  GÜNCEL

İşte liderlerin referandum karneleri!

Hayır cephesinde ortalık toz duman! Parti içi çekişmeler de var tabanı kaybetme korkusu da! İşte liderlerin karneleri;

Abone ol

İNTERNETHABER- Tarihi referanduma sayılı günler kaldı. Meydanlarda sert tartışmalar sürerken, 12 Eylül’e yaklaştıkça tansiyonda gittikçe yükseliyor. Erdoğan'ın ardından bugünde hayır cephesinde yer alan liderlerin, referandum karnelerini sizler için araştırdık. İşte hayır cephesinin referandum karnesi;

Erdoğan'ın 26 maddelik Anayasa değişikliği Türk toplumunu ortasında ikiyi böldü. Yapılan anketlerde ‘evet’ ve ‘hayır’lar başa baş çıkıyor. Sonucu, önümüzdeki 10 günde yapılacak kampanyalar şekillendirecek. Bizde bugüne kadar yapılan kampanyaların ‘artı’ ve ‘eksi’ yönlerini işin uzmanına sorduk. Kriz yönetimi ve halkla ilişkiler konusunda uzman olan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Sezai Türk, partilerin referandum çalışmalarını İnternethaber’e değerlendirdi. Şimdide ‘hayır’ cephesi:

CHP’NİN ARTILARI

-Referandum öncesi lider değişikliği yapması, CHP kitlesinde yeni bir heyecana neden oldu.  İllerin yanı sıra çok sayıda ilçede miting düzenlendi. Daha önce sayılı illerde toplantı düzenleyebilen CHP, miting sayısında AK Parti’yi geçti.

-1989 yılında hazırlanan Güneydoğu raporuna sahip çıktı. CHP’nin

ERDOĞAN'IN DAMARINA FENA BASTI

 Recep Bey söylemiyle AK Parti’nin damarına bastı. Tayip Erdoğan’ın ‘memur Kemal’ eleştirisini, lehine çevirmeyi başardı. Unutulmamalıdır ki hala 2 milyondan fazla memur var.

haritadan silindiği illerde miting yaparak, AK Parti ve BDP’nin yanı sıra ‘bende varım’ dedi.

-Başörtüsü meselesini ‘ben çözerim’ diyerek geleneksel tabanı dışındaki muhafazakar kesime mesaj verdi.

-AK Parti’nin ana muhatabı oldu. Böylece çıkacak her hayır oyunu kendi hanesine yazmayı başardı. MHP’li kitlenin de vereceği hayır oylarının CHP’nin oy hanesine yazılması gibi ciddi bir risk var. Çok muhtemel referandum sonrası CHP’nin oylarının çok yükseldiğini çıkan hayır oylarıyla ispata çalışılacak.

-Kampanya boyunca Tayyip Erdoğan’ın sinirli ve kızgın, Kemal Kılıçdaroğlu ise sakin görüntü sergiledi. Kendinden emin sakin bir tavır her zaman iş yapar. Chirac, ‘sakin güç’ imajıyla seçim kazanmıştı.

CHP’NİN EKSİLERİ

-Kemal Kılıçdaroğlu, partide liderliğini henüz pekiştiremedi. Önder Sav’ın gölgesinde kaldığı izlenimi veriyor. Merkez yürütme kuruluna aldığı Gürsel Tekin’i hala görevlendiremedi.

-Tartışmalı konulardaki açıklamaları parti içerisinde tepkilere neden oldu. CHP Genel Merkezi, Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına ‘açıklama getirmek’ zorunda kaldı.

-Tunceli’de yapmış olduğu ‘genel af’ açıklaması tepkiye neden oldu. ‘Soy’ tartışması ve APO ile görüşme tartışmalarıyla zora giren AK Parti’nin eline büyük bir koz verdi.

-Baykal ve ekibine yönelik referandum sürecindeki tavır parti tabanından tepki çekti. CHP’de tasfiye tartışmalarını gündeme getirdi. Bu tavır tasfiyeden korkan Baykalcıların ‘evet’ oyu vermesine bile neden olabilir.

REFERANDUMDA MHP'NİN ARTI
VE EKSİLERİ HABERİN DEVAMINDA...

[PAGE]

MHP’NİN ARTILARI

-Referandumun kilit partisi oldu. Hangi yöne ağırlık verirse o taraf kazanacak görüntüsü var.

-Meclis’teki oylamalarda hayır oyu veren MHP, 12 Eylül’deki tavrını da aynı yönde şekillendirdi. Böylece tutarlı bir görüntü verdi.

-Referandumdaki değişikliklerle ‘Kürt açılımı’na hukuki zemin kazandıracağını iddia etti. AK Parti’nin PKK ele başısı Abdullah Öcalan’la görüşmesi bu iddiasını güçlendirdi.

-Başbakan Erdoğan’ın İnegöl ve Dörtyol’daki olaylarda göstericileri PKK’lılarla eş tutması MHP’nin işine yaradı. Olaylardan galeyana gelen halkın PKK ile eş tutulması oradaki "evet" verecek kesiminde "hayır"

MHP İLE BDP AYNI ÇİZGİDE İDDİALARINA İNANDIRICI CEVAP VEREMEDİ!

 Boykot kararının ‘evet’e yarayacağının bilinmesine rağmen MHP ve PKK’nın aynı çizgide buluştuğu iddialarına etkili bir karşılık veremedi.

12 Eylülcülere yargı yolu açan düzenleme darbeleri gündeme getirdi. Ülkücülerin çektiği sıkıntılar medyada işlenmeye başlanırken eski ülkücüleri safına çekmeye çalışmadı. Ağır ithamlarla AK Parti tarafına itti.

oyu vermesine neden olabilir.

MHP’NİN EKSİLERİ

-MHP’nin her zaman en büyük eksiği kitle iletişim araçlarını kullanamaması. Ülkücü harekete taraf gazete ve televizyon veya internet sitesi yok denecek kadar az. Olanlarda fazla etkili değil. Kampanya süresince ‘neden hayır’ dediğini kamuoyuna bu yüzden yeterince iletemedi.

-Eski ülkücülerin ‘evet’ten yana tavır alması MHP’nin referanduma itirazlarını zayıflattı.

-Referanduma hayır dediği için AK Parti’ye yakın medya organları tarafından hedef tahtasına oturdu. Eski defterler açıldı. Cevap ve yalanlamaları medyada yer bulmadı. İnsanların kafalarında soru işaretleri oluştu. 


BDP’NİN ARTILARI

-Anayasada önemli değişiklikler getiren değişikliğe Meclis’te karşı çıkmasını ikna edici bir şekilde izah edemedi. Aynı şekilde hayır dese MHP ve CHP ile anı çizgide görüntü verecekti. Boykot kararıyla ‘hayır’ çelişkisinde kurtuldu. Evet’e pasif destek verdi.

- Boykot kararıyla ‘biz kaç kişiyiz’ sayımı yapmayı planlıyor. Seçimde oy vermeyen her kişiyi kendi hanesine yazacak. Çıkacak sonucu ayrılıkçı propagandası için kullanabilecek

-Referandumda çıkacak sonuçları PKK elebaşısının dile getirdiği ‘özerklik talepleri’ için gerekçe yapacak.

-AK Parti’nin Öcalan’la görüşmesi BDP’ye yaradı. Böylece terörle arana mesafe koy baskısından kurtuldu. Öcalan’ı sadece BDP değil artık devlette muhatap alıyor.

BDP’NİN EKSİLERİ

-BDP’nin planı referandumda oy kullanmayan herkesi kendi hanesine yazmak. Ancak bu ikna edici olmayabilir. Çünkü Türkiye’de seçimlere katılma oranı ortalama yüzde 85. Doğuda ise bu oran yüzde 75 civarında. BDP’nin oyu yüzde 6., BDP’nin referandumda verilmeyen her oya sahip çıkması inandırıcı olmayabilir.

-Boykot kararına karşı itirazlar BDP’nin bölgedeki gücünü sarstı. Şimdiye kadar hiçbir seçimde olmayan bir şey oldu. Sivil toplum örgütleri PKK-KCK baskısına rağmen BDP’nin boykotuna karşı tavır aldı. 12 Eylül’de evet diyeceğini açıkladı.

-Referandumda boykotun etkili olmaması, BDP’nin bölgedeki gücünün gerilemesine neden olabilir. Kılıçdaroğlu, genel başkanlığındaki CHP’nin de bölgede miting düzenlemeye başlaması güneydoğudaki dengeleri değiştirebilir.

-BDP’nin en büyük gücü ve güçsüzlüğü Öcalan. Önce boykot kararı aldı. Ardından ‘devlet’in Öcalan’la görüşmesi PKK elebaşısının açıklamalarıyla birlikte kararı ‘evet’ döner gibi oldu. 13 Eylül’den sonra yeni bir anayasa sözü verilirse ‘evet’ diyebileceklerini açıkladı. Sonra Öcalan’dan gelen ‘Aktif boykot’ talimatıyla birlikte yeniden karar değiştirdi. Boykot kararı aldı. Böylece referanduma açık destek veren liberal sol ve Kürtçü aydınların eleştiri oklarına hedef oldu.