BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.509,45
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

İşte Kılıçdaroğlu'nun elindeki anket

Kemal Kılıçdaroğlu, YSK'nın kararını değerlendirdi partisinin oy oranını açıkladı

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hem yaklaşan seçimleri hem de güncel konuları değerlendirdi, partisinin oy oranını yüzde 30'un üstünde olduğunu söyledi. YSK'nın bağımsızlarla ilgili verdiği kararda gereken tepkinin medyada yer aldığını söyleyen Kılıçdaroğlu, bugün gelinen noktanıyı medyaya borçlu olduklarını kaydetti.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, gündemdeki konular hakkında NTV’de değerlendirmelerde bulundu.

Yeni CHP, seçimlerde hedeflenen oy oranı, açıklanan ekonomik program ve diğer projeler, YSK’nın adaylık iptali, Ergenekon sanıklarının aday gösterilmesi, bedelli askerlik, YGS’deki şifre iddiaları...

Kılıçdaroğlu, gündemin en sıcak maddesi YSK’nın iptal kararı, buna gösterilen tepkiler ve bugün gelinen noktayla ilgili değerlendirmesinde, medyaya dikkat çekti: "Ne oldu, mahkemeler çalıştı ve gelinen nokta ortada. Eğer medya olmasaydı, belki bunların hiçbiri gerçekleşmeyecekti. Medya görevini yaptı ve engelledi."

Can Dündar’ın soruları, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanıtlarından satır başları ve programın tümü:

"YÜZDE 30’UN DA ÜSTÜNDEYİZ" 

C. Dündar: Genel başkanlık koltuğuna oturmanızdan bugüne kadar 11 ay geçti. 2 kurultay, 3 yönetim kurulu değişikliği, bir referandum ve tüzük değişikliği... Bu sıkışıklık bir dezavantaj mı yoksa staj dönemi mi?

"Bir dezavantaj olarak görmüyorum. Değişim gerekiyordu ve onu yaptık... Yoğun bir süreçti, bu dönemde deneyim ve birikim sahibi olduk.
Yeni CHP vaadi vardı ve şimdi o CHP mi var ortada?

Tam olarak değil. İç tüzüğümüzü değiştirmek, arzu ettiğimiz parti içi demokrasiyi getirmek, lider sultasına son veren bir yapılanmaya ihtiyaç var. Seçim sonrası tüzük kurultayıyla ilgili çalışamalar başlayacak... Demokrasi ve özgürlükler açısından diğer partilere fark atmalıyız ve örnek olmalıyız.

29 ilde ön seçim yaptık ve önemli bir adımdı. Bütün üyelerin katılımıyla gerçekleşti bu ön seçimler. Tüzük değişikliğinden sonra tüm ülkede bunu yapma imkanımız olacak; siyasi partiler yasası değişmese de biz kararlıyız..."

Seçim anketleri?

"Biz iyiyiz ve yukarıya doğru gidiyoruz. Oyumuz yüzde 30 yakın. Yüzde 30’un üstünde olduğumuzu da tahmin ediyorum şu anda.

Tüm hedef tek başına iktidar olmak ve bunu ülke için istiyoruz. Demokrasiye, özgürlüklere, sosyal devletin kurulmasına, çocukların yatağa aç girmemesine, taşeron işçilerin dramını ortadan kaldırılmaya ihtiyaç var... Bunlar içi CHP’ye ihtiyaç var."
"TASVİYE ZOR OLDU MU?" 
Eski CHP kadrolarının tasviyesi konusu... Siz ‘bayrak yarışı’ dediniz ama... Zor oldu mu bu kararı vermek? 

“Her kararın zorluğu var ama sonuçta siz eğer kurultayda çıkıp ‘gençleşmek, değişim, kandınlara yer açma’ derseniz ve bunları iki kurultayda da takrarlarsanız, sonra ‘söz verdim ama eski düzen’ durumu olmaz. Söz verdim ve arkasında durdum.

Bu ‘eskiler tasviye edildi’ anlayışı değildir. Önemli katkılarda; düşünsel ve eylemsel olarak, bulundular... Her değişimin kendi içinde burukluk yaratacağını bilmemiz gerekiyor. Sonunda hepimiz insanız, duygularımız var. Burukluk belli süre taşınır ama sonra parti ve ülke için çaba harcanır diye düşünüyorum."

Koalisyon ihtimaline, örneğin MHP nasıl bakıyorsunuz?

"Koalisyonu hiç düşünmek istemiyoruz, hedef var ve buna kilitlendik. Yukarıya doğru giden ibre var. Halk izin verirse, halkın ikitidarını kuracağız. Pekçok yaraya merhem olmak, kaynakların nasıl kullanıldığını ve halka hesap vermenin onurlu bir görev olduğunu göstermek istiyoruz..." 

"YA MEDYA OLMASAYDI"

YSK’nın iptal kararı ile ülke durduk yerde gerildi. Ön almıştınız ve Meclis’i göreve çağırdınız. Sizce çözüldü mü sorun?

“Seçim barajının, demokrasinin önünde ciddi engel olduğunu hep söyledik. Genel başkanlar, bağımsız aday olabilmek için istifa ediyor, sonra bu kişiler Cumhurbaşkanı tarafından davet ediliyor; ne olarak?”

Hükümet barajda niye direniyor?

"Başkasına verilen oylarla kendisi milletvekili çıkarıyor ve buna milli irade diyor. Bu komediye son vermemiz lazım. Demokrasi istiyorsak bunu bütün kurallarıyla koyalım. Demokrasilerde yasaları dolanmanın olmaması lazım...
Ne oldu?. Mahkemeler çalıştı ve sonuç... Eğer medya olmasaydı belki bunların hiçbiri olmayacaktı. Medya görevini yaptı ve engelledi. Bizim yapmamız gereken bu tür olaylara izin vermemektir. Barajı makul düzeye indirelim; batıya ve dünyaya bakalım ve bunu yapalım. Bu tür yapay yollardan partileri kurtaralım.

"Biz sosyal demokrat bir partiyiz. Etnik kimlik ve inançları siyasette kullanmayı doğru bulmayız. Ne olursa olsun hepimiz bu ülkede yaşıyoruz... Herkesin etnik kimliğine saygı duyacağız... O bölgede yaşanan sorunlar var ve bunlara gözümüzü kapatalım demiyoruz ve çözmek için çaba harcamalıyız.

Ama sorun tek başına etnik kimlik sorunu değil. Van’da 3 gün boyunca toplantı yaptık ve ortak görüş de buydu. Sorunlar yumağı var, senelerce gözümüzü kapamışız, askere havale etmiş ve ‘çöz’ demişiz. Siyaset kurumu üzerine düşeni yapmamış.
Bu seçimlerde, geçmiş seçimelere göre o bölgeden daha fazla oy alacağımıza inanıyoruz. Bunu başarırsak, gelecek açısından umut vaadeden bir durum olacak ve umarım milletvekili de çıkaracağız.”