BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

İşte İsrail'in Mavi Marmara raporu

İsrail Ordusu Mavi Marmara baskını ile ilgili olarak raporunu açıkladı. Rapora göre yanlış istihbarat çatışmaya yol açtı...

Abone ol

İsrail, Gazze'ye yardım konvoyuna düzenlenen saldırı ile ilgili raporunu açıkladı. Raporda, deniz kuvvetleri komutanlarının direniş ihtimalini yeterince dikkate almayarak hata yaptığı, istihbarat eksikliğinin de kötü sonuçlara neden olduğu iddia edildi.

İsrail ordusu soruşturma komisyonu, Gazze'ye giden yardım filosuna düzenlenen ve 9 Türk'ün ölümüne yol açan operasyonla ilgili raporunu açıkladı.

Raporda İsrail'in istihbarat eksikliği ve bir dizi operasyonel hatasının olduğu ve bunun kötü sonuçlara neden olduğu belirtildi. Deniz Kuvvetleri komutanları, baskın sırasında karşılanabilecek direniş ihtimalini yeterince dikkate almamakla suçlandı. Raporda askeri istihbaratın Türkiye veya İHH hakkında istihbarat toplamamış olması da eleştirildi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi'ye teslim edilen 100 sayfalık raporda, saldırıda "operasyonel hatalar" olduğu belirtiliyor.

HATA YOK, BAŞARISIZLIK VAR

İsrail askerleri hakkında bireysel değerlendirmelerde bulunmayan rapor, operasyonun planlanmasında ve uygulamasında ihmal olmadığını savundu ve "planda hata yok, sadece başarısızlık var" değerlendirmesini yaptı.

ŞİDDETE HAZIRLANANLARI GÖRÜNCE PLANI GÖZDEN GEÇİRMELİYDİ

Deniz Kuvvetleri'ni, B planı olmadığı için eleştiren raporda şu ifadeler yer aldı: "İsrail ordusu hava ve denizden şiddet kullanarak direnmeye hazırlanan aktivistleri gördüğü zaman, komandoları güverteye indirme kararını bir daha gözden geçirmeliydi."

İLK ATEŞİ GEMİDEKİLER AÇTI

Komisyonun Başkanı Giora Eiland tarafından Gabi Aşkenazi'ye takdim edilen rapor, gemiye inen komandolara ilk kez aktivistlerin ateş açtığını da iddia etti. Raporda, "Aktivistler, muhtemelen önceden hazırladıkları silahlarla ateş etti. İsrailli bir askerin dizinden çıkarılan kurşunun çapı, donanmanın kullandığı kurşunların çapından farklıydı" ifadesi yer aldı. Eiland'a göre donanmanın gemiyi, askerlerini güverteye indirmeden durdurabilecek teknolojisi yoktu.