BIST 10.471
DOLAR 32,65
EURO 34,99
ALTIN 2.423,86
HABER /  GÜNCEL

İşte Danyal Peygamberin kabri

Hz. Ömer, cesedini Yahudiler çalmasın diye Danyal Peygamberi özel bir yere defnettirir. Üzerinden de bir çay suyunu geçirtir.

Abone ol

Mersin'in Tarsus ilçesindeki Makam Camisi'nde hayırsever bir vatandaşın yaptırdığı abdest alma bölümünün çalışmaları sırasında ''Bereket Peygamberi'' olarak nitelendirilen Danyal Peygamber'in kabri bulundu. Buranın türbeye çevrilmesi için çalışma başlatıldı.

1857 yılında inşa edilen Makam Camisi'nde 2006 yılında başlatılan kazı çalışmalarında Danyal Peygamber'in kabri ile MS. 700'lü yılların ortalarına ait ve türbenin Hz. Ömer döneminde yapıldığını gösteren sikkeler ve sütun başları ile sürahiler bulunuyor.

Kazı çalışmalarında Horasan mozaiğine ve Danyal Peygamber'in kabrinin muhafaza edildiği kütleye rastlandığı belirtilirken, bazı kaynaklar, caminin en önemli özelliğinin peygamber kabrini içinde barındırması olduğunu vurguluyor. Kazı çalışmalarının başladığı dönemden beri ibadete kapatılan cami, halen kullanıma kapalı tutuluyor.

Çevre iller başta olmak üzere, sayısı çok olmamakla birlikte yerli turist, ilçeye gelerek, bu kutsal mekanda dualar okuyup, fotoğraf çekiyorlar. Mekanı gezenler, çalışmaların tamamlanarak, bir an önce turizme açılmasını beklediklerini kaydediyorlar.


HZ. DANYAL PEYGAMBER

Hz. Danyal, İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerden. Kendisine kitap indirilmeyen, MÖ 4-5'inci yüzyıllarda yaşayan Hz. Danyal, MÖ 606'da çocuk olduğu halde esir edilerek İsrailoğulları ile beraber Babil'e gönderildi.

II. Babil Kralı Nebukadnesar (MÖ 605-562) zamanında yaşadığı belirtilen Hz. Danyal'dan, ''Yahudileri, Babil esaretinden ilmi ve kehanetleriyle kurtarmış peygamber'' olarak bahsediliyor.

Rivayete göre, Nebukadnesar rüyasında İsmailoğullarından gelecek bir erkek çocuğun kendi tahtını sarsacağını öğrenir. Bunun üzerine İsmailoğullarından doğan erkek çocukların öldürülmesini emreder.

Hz. Danyal doğunca, ailesi onu dağ başında bir mağaraya bırakır. Mağarada bir erkek ve bir dişi aslan himayesinde büyüyen Danyal, delikanlı olunca kavmi arasına karışır. Bir kıtlık yılında Tarsus'a davet edilen Danyal Peygamber'in, Tarsus'a gelmesiyle bolluk meydana gelir, bu nedenle de Babil'e geri gönderilmez. Danyel Peşgamber, ölünce de Tarsus'ta şimdiki Makam Camisi'nin bulunduğu yere gömülür.

Hz. Ömer devrinde Tarsus fethedildiği zaman Danyal Peygamber'in mezarı açtırılır, burada büyük bir lahit içerisinde altın iplikle dokunmuş kumaşa sarılı gayet uzun boylu bir ceset bulunur.

Başından geçen maceraların sembolü olarak iki aslan tarafından yalanan genç bir çocuk figürünün bulunduğu bir yüzüğe rastlanır. Bunun üzerine Hz. Ömer, Danyal Peygamber'in cesedinin, Yahudiler tarafından çalınmasını önlemek için daha derine defnettirir ve üzerinden de Berdan Nehri'nden gelen ufak bir çay suyunu geçirtir.''