BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,81
ALTIN 2.399,58
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

İşte CHP'nin çözüm formülü

Başbakan, "Getirsinler teklifi bakalım" dedi, CHP harekete geçti. İşte hazırlanan kanun teklifi:

Abone ol

İNTERNETHABER

ANKARA- CHP'nin yemin eden tek milletvekili Oktay Ekşi aracılğıyla Meclis'e sunmaya karar verdiği teklifin içeriği belli oldu. Teklifte tutukluluk sürelerinin 2-1 formülüyle sınırlandırılması, en fazla üç yıl olarak belirlenmesi istenecek.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Yemin etmeyeceğiz' açıklamasından sonra Meclis hareketlendi. Ekşi aracılığıyla Meclis'e sunulacak kanun teklifine Başbakan Erdoğan'ın, "Teklifi getirsinler bakacağız" sözleri umut ışığı doğurdu. Şimdi gözler CHP'nin getireceği kanun teklifinde.

Yaşanan sorunu "milli iradeye darbe vurman" ve "uzun tutukluluk süresi" olarak eleştiren CHP'nin vereceği kanun teklifi CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün geçen dönem TBMM Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifi olacak.

CHP'DEN 2+1 FORMÜLÜ

Öztürk'ün teklifine göre sorunu çözecek formül şöyle:

Ceza Muhakemeleri Kanunu kapsamında, ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren işlerde tutukluluk süresi en çok 2 yıl olacak. Ancak, bu süre zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek en çok 1 yıl uzatılabilecek. Haklarında mahkumiyet kararı verilen tutuklular üç yıllık süre sınırından yararlanamayacak.

102. maddeye eklenen fıkraya göre, ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerle ilgili tutukluluk sürelerine ilişkin sınırlar, hakkında tutukluluk kararı verilmesine neden olan fiile ilişkin olarak mahkumiyetine karar verilen sanık açısından yapılacak istinaf ve temyiz incelemesi aşamasında uygulanmayacak.

Tutuklu işlere ilişkin istinaf ve temyiz incelemeleri toplamda en çok bir yıl içinde karara bağlanacak. Haklarındaki istinaf ve temyiz incelemeleri, toplam bir yıl içinde karara bağlanmayan tutuklu sanıklar derhal salıverilecek."

TEKLİF O GÖRÜŞMEDE SUNULACAK

Yasa teklifinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in yarın yapacağı görüşmede gündeme getirilmesi bekleniyor. Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, "Bize göre yasa değişikliğine ya da yeni bir yasaya ihtiyaç yok. HSYK Başkanvekili de 'Ben olsam serbest bırakırdım' diyor. Demek ki bugünkü yasayla da tahliyeler mümkün. Ama biz Başbakan'ın talebini yerine getireceğiz ve teklifimizi kendilerine ileteceğiz" dedi.