BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

İşte Bush'un başucu kitabı:

ABD Başkanı George W.Bush’un şimdilerde de Çin’in eski komünist lideri Mao Zedung’un hayatıyla ilgili bir kitabı okuduğu ortaya çıktı.

Abone ol  Günümüzdeki Pekin Yönetimi’ni daha iyi anlayabilmek için Bush’un Çin’in tarihi kökenlerine merak sardığı iddia edilirken, kimileri ise Başkan’ın okuduğu her kitaptan bir mana çıkarmanın doğru olmayacağını savunuyor.

Geçtiğimiz günlerde Oval Ofis’te Almanya Başbakanı Angela Merkel’i ağırlayan Bush, konuğunun komünist Doğu Almanya’da geçen çocukluk yıllarından Çin’deki komünist yönetime uzanan bir sohbete girişti. Bush, Merkel’e hararetle yeni bitirdiği 819 sayfalık "Mao: The Unknown Story" (Mao: Bilinmeyen Hikayesi) isimli kitabından öğrendiklerini aktarmaya başladı.

"Yaban Kuğuları" isimli kitabın yazarı Jung Chang ile İngiliz tarihçi eşi Jon Halliday’in birlikte kaleme aldığı "Mao" kitabı, Almanya ve İngiltere’de en çok satanlar listesine girmiş, Laura Bush ABD’de de yayınlanan bu

kitaptan eşi Başkan Bush’a hediye etmişti. Bush’un bu kitabı neden bu kadar sevdiğini açıklamak da Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan’a düştü. Bush’un sözcüsüne yaptığı açıklamaya göre sanıldığından daha kanlı bir lider olan Mao’nun ne kadar zalim bir lider olduğunu tüm çıplaklığıyla gösterdiği için bu kitabı sevmiş. Bush ayrıca, "milyonlarca kişi, Mao’nun politikaları yüzünden öldü" demiş. Columbia Üniversitesi’nin Çin uzmanlarından Andrew J.Nathan, kitabın Mao diktatörlüğünün tüm ahlaksızlıklarını gözler önüne serdiğini belirtirken, ancak Zedung’un yükselmesinin psikolojik, sosyal ve tarihi izdüşümlerini okuyucuya aktaramadığı için diktatörü adeta bir "çizgi film canavarı" olarak yansıttığını savundu.