BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İşte BDP'nin 13 Haziran hedefi

12 Haziran seçimlerinin kritik ili Diyarbakır'da neler olacak? İşte izlenimlerimiz.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

DİYARBAKIR- 12 Haziran'a sayılı günler kala bir seçimin kalbi daha Diyarbakır'da attı. Bir haftada üç lider doğunun bu kritik kentine çıkarma yaptı, siyasi duruşunu yansıtan mesajlar verdi.

Önce Kılıçdaroğlu, hemen ardından Başbakan ve en son 16 yıllık bir sürenin sonunda MHP lideri Devlet Bahçeli.

Bütün liderler söyleyeceğini söyledi. Biz de liderlerin mesajlarını okuyucularımıza aktardık. Yetmedi milletvekili adaylarıyla konuşarak bölgenin nabzını tuttuk. AK Parti'nin adayları Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP adayı Salih Sümer, BDP'nin desteklediği bağımsız adaylardan Altan Tan ve Şerafettin Elçi'ye internethaber olarak konuk olduk, sorularımıza yanıtlar aldık.

Sayfalarımızda her birine geniş yer ayırdığımız bu siyasetçilerin ardından sıra geldi izlenimlerimizi paylaşmaya...

Öncelikle kente BDP'nin desteklediği bağımsız adayların kampanyalarının damga vurduğunu söylemek gerek. Sokak ve caddeler sarı-kırmızı-yeşil bayraklarla süslü, duvarlar bu adayların afişleriyle dolu. BDP, yeni seçilecek Meclis Anayasayı değiştireceği için bu seçimi "Kader seçimi, tarihi seçim" olarak görüyor. Kürtlere statü, özerklik, anadilde eğitim de kritik tartışma başlıkları.

BDP OY PATLAMASI PEŞİNDE

Ama amaç sadece daha çok bağımsız adayı Meclis'e göndermek değil. Diyarbakır'da 6, Batman'da 2 bağımsız adayı Meclis'e taşıyacaklarından eminler ama hedef oy patlaması yapmak. Batman ve Diyarbakır'da hedef yüzde 70'leri geçmek. Bu oy patlamasının amacı da seçim sonrası hem Avrupa'ya temsildeki adaletsizliği göstermek hem de bölgenin hakim gücü benim mesajı vermek.

BÖLGE POLİTİZE OYLAR MOBİLİZE

AK Parti bir önceki seçime göre daha sıkıntılı bir kampanya yürütüyor. AK Partili adayların afişlerinin yırtılması, bazı seçim bürolarına saldırılar artık rutine binmiş görünüyor. AK Partililer terör örgütünün işleri dese de bölgenin ne kadar politize ve oyların mobilize olduğunu düşününce bu tepkinin oylara yansıması sürpriz olmayacak.

BDP kanadı belediye başkanlarının da tutuklanmasına neden olan KCK davası, yapılan gösterilere sert polis müdahalesi ve gözaltılar ile eylemsizlik kararına rağmen devam eden operasyonlara öfke olarak görüyor bu saldırıları.

AK PARTİ KENDİNDEN EMİN

İktidar kanadı ise açık ve net bir tavır içinde. AK Parti'ye göre, özerklik, anadil gibi talepler vatandaşın değil terör örgütünün talebi. AK Parti döneminde ret ve asimilasyon bitti. Kürt sorununun çözümüne daha özgürlükçü ve demokratik bir Anayasa ile yanıt verilecek ama Tarım Bakanı Mehdi Eker'in söylediği gibi "Bir Türk sorunu da yaratılmadan" çözülecek. AK Partililere göre bölgenin temel sorunu huzur ve güvenlik. Bu sağlandığında daha çok iş ve aş da beraberinde gelecek.

CHP OYLARINI YÜZDE 100 ARTTIRACAK

Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP'nin bölgede heyecan yarattığını görmek mümkün. Baykal döneminde sırtını doğuya dönen CHP'nin Kılıçdaroğlu ile il il doğuyu gezmesi bölgeyi hareketlendirmiş. Seçim bürosunda evlere broşür dağıtmaya giden gençlerin heyecanına biz de böyle tanıklık ettik. Ne kadar "Diyarbakır'da bir milletvekili garanti, ikinciyi zorluyoruz" deseler de geçmiş yıllarda neredeyse dibe vuran CHP oylarının milletvekili çıkaracak kadar artması gerçekten büyük sürpriz olur. Ama şunu söylemek mümkün. CHP Diyarbakır ve Batman'da oylarını yüzde 100 arttırabilir. Ama Diyarbakır örneğinde olduğu gibi son genel seçimde 8 bin oy alan CHP'nin 20-30 bini geçerek bir milletvekili seçilecek kadar oy patlaması çok mümkün görünmüyor.

MESUT DEĞER BAKAN ZİYARETİNDE

Diyarbakır listelerinde olan ilginç birkaç ayrıntıyı daha paylaşmak bölgedeki siyaseti yansıtmak açısından önem taşıyor. AK Parti 2. Sıra adayı Galip Ensarioğlu ile bağımsız aday Salim Ensarioğlu'nun amca yeğen olduğunu herkes biliyor. Hatta Galip Ensarioğlu'nun "Yerim garanti ben amcama çalışıyorum" rivayeti de kentte kulaktan kulağa dolaşıyor. Bir başka yakınlık daha var. O da CHP 1. Sıra adayı Salih Sümer ile AK Parti 1. Sıra adayı Mehdi Eker. İki ismin dayı amca çocukları olduğu söyleniyor. Bağımsız adaylardan Altan Tan'ın bir dönem Başbakan'a yakınlığı biliniyor. Öyle ki Tarım Bakanı Mehdi Eker'le yaptığımız röportaj sırasında CHP PM üyesi Mesut Değer'in de bakanı ziyaret etmesi bu anlamda bizi çok şaşırtmadı.

DEVLETİN VALİSİ BAKAN GEZİSİNDE

Son yerel seçimlerde ve referandum kampanyalarında muhalefet partilerinin sıkça "valiler devletin değil hükümetin valisi olmuş" eleştirilerine tanıklık ettik. Bu seçimde de benzer eleştiriler var. Valilerin AK Parti'ye destek verdiği, muhalif partilerin adaylarının kampanyalarına zorluk çıkardığı söyleniyor. Batman ziyaretinde seçim kampanyası yürüten Bakan Şimşek'in yanından bir saniye olsun ayrılmayan valiyi görünce bu eleştirileri tekrar hatırlamadan edemedik.

NE OLACAK?

Seçime kısa bir süre kaldı. Edindiğimiz izlenim hem Diyarbakır hem Batman'da toplam milletvekili sayısının AK Parti ile bağımsızlar arasında bölüşüleceği yönünde. Diyarbakır 6-5, Batman 2-2 görünüyor. CHP ise her iki ilde de oylarını ikiye katlayabilir ama milletvekili çıkartması sürpriz olur. Seçim sonrası asıl konuşacağımız ise BDP'nin desteklediği adayların il genelinde aldıkları toplam oyların oranı olacak.