BIST 9.059
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.325,12
HABER /  GÜNCEL

İstanbul'un kurtuluşu şiirleri kısa ve özlü sözler 6 Ekim'in önemi

İSTANBUL'un kurtuluşu bu yıl cuma gününe denk geliyor. Okulların tatil olmamasıyla birlikte öğrenciler İstanbul'un kurtuluşu ile ilgili kısa dört dizelik şiirler arıyor. İstanbul'un kurtuluşunun önemi ne o güne özel şiirleri ve yazıları sizin için derledik.

Abone ol

6 ekim 2017 cuma günü İstanbul'un kurtuluşu. Her yıl İstanbul'da coşkuyla kutlanan bugüne özgü şiirleri ve sözleri sizin için derledik. İşte 6 Ekim İstanbul kurtuluşuna özel şiirler.

Bu yıl cuma gününe denk gelecek olan İstanbul'un kurtuluşu coşkuyla kutlanacak. İstanbul'un kurtuluşu şiirlerinden önce gelin hep birlikte önemine ve tarihine bakın.

Mondros Antlaşmasına dayanarak 13 Kasım 1918’de İstanbul’a gelen Batılı ülkeler 16 Mart 1920 günü İstanbul işgalini resmen başlattılar! Mustafa Kemal’in o zaman ifade ettikleri üzere; Osmanlı Hükümeti bu mütareke ile kendini kayıtsız şartsız düşmana teslim etmeye muvafakat etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk ve ordusu, tek tek İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan, Rum, Ermeni ve yerli işbirlikçilerle savaşılan veya onları saf dışı bırakan Kurtuluş Savaşı zaferini Türk milletine kazandırdı!

24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Barış Antlaşması imzalanmasından sonra İstanbul'u terk etmeye başladı.Sömürgeci ülkelerin yaklaşık 5 yıl süren işgali 5 Ekim 1923’te sona erdi! İşgal, Türk Ordusu'nun coşkulu bir karşılamayla şehre girdiği 6 Ekim 1923 günü sona erdi.

İSTANBUL'UN KURTULUŞU KISA ŞİİRLER

MEHMETÇİK’İN ALAYI

Kurtarınca Ata'mız,
İzmir'i, Edirne'yi
Çekemezdi İstanbul
En büyük işkenceyi.

Bin dokuz yüz yirmi üç
6 Ekim sabahı,
Güzel İstanbul'umuz
Artık kesmişti âhı!…

Sarayburnu'na çıktı,
Mehmetçik'in alayı.
İstanbul'un şenlendi,
Her yeri, her dolayı.

(M. Faruk Gürtunca)

İSTANBUL'UN KURTULUŞU

Gözlerimde Atatürk,
yüreğimde Albayrak.
Yatıyorum yatağımda,
uyuyorum rahat rahat

Güneşim ışığı,
seninle yansıyor
İstanbul’un sokakları,
seninle çınlıyor

Türk milletinin gücüyle,
hepsini birden yendik.
Bu vatan uğruna,
canımızı feda ettik

Şanlı bayrağımız gölgesinde,
yaşıyoruz özgürce.
Kutluyoruz bu günü,
hep birlikte el ele

(Sudenaz Yıldız)