BIST 10.177
DOLAR 32,19
EURO 34,82
ALTIN 2.426,17
HABER /  GÜNCEL

İstanbul'da Karadenizli isyanı

İstanbul Milletvekili Yahya Baş'ın Erdoğan'a yönelik "Bu vebalin altından kalkamazsınız" sözü dikkat çekti...

Abone ol

Bahri KAYAOĞLU / ÖZEL


Önümüzde ki günlerde bu huzursuzluğun giderek artacağı ve özellikle İstanbul'da yaşayan Karadenizliler tarafından bir isyana dönüşeceği görülüyor.

Eski bir Belediyeci olan, İstanbul milletvekili Yahya Baş'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çıkarak; "Bu vebalin altından kalkamazsınız" dediği öğrenildi.

AKP, İstanbul'da hemen hemen tüm Belediye Başkan adaylarını açıkladı. Adayların büyük çoğunluğunun Doğu ve Güneydoğu'lu olması dikkat çekerken sadece B. Çekmece adayı Rahmi Yazıcı'nın Karadenizli olması, İstanbul'da yaşayan Karadenizlilerin tepkilerine neden oldu. Önümüzde ki günlerde bu tepkilerin giderek çoğalacağı hatta bir isyana dönüşeceği söyleniyor.

Karadenizli aday adaylarının İstanbul'da, hemen hemen hiçbir ilçede aday gösterilmemesi üzerine tepkiler mecliste bulunan Karadeniz kökenli Milletvekilleri'ni de harekete geçirdi. İlk tepki geçtiğimiz günlerde eski bir deneyimli belediyeci olan, İstanbul Milletvekili Yahya Baş'tan geldi.

İstanbul'da Karadenizli adayların gösterilmeyeceği duyumunu alan Yahya Baş, AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme yaptı. Baş ve Erdoğan arasında şu konuşma geçti.

Baş: Sayin Başbakanım, İstanbul'da milyonlarca Karadenizli vatandaşımız ikamet ediyor. Her ilçede Karadeniz kökenli aday adayları var.
Bunlardan bazılarını aday göstermezsek, bu çoğunluğu görmemiş farzerdiliriz ve büyük tepki alırız.

Erdoğan: Büyükşehirlerde hemşericilik bu kadar etkili olmaz.

Baş: Sayın Başbakanım, vebal altında kalırsınız..

Bu konuşmadan sonra açıklanan İstanbul listelerinde, Karadenizli aday ismi göremeyen ilçe örgütlerinde özellikle Karadenizli AKP üyelerinin huzursuzlandığı ve tepki gösterdiği öğrenildi.

Önümüzde ki günlerde bu tepkinin giderek büyüyeceği ve hatta bir "Karadenizli isyanı"na dönüşeceği vurgulanıyor.

"KARADENİZLİLERİ TEMİZLEYECEĞİZ" İDDİASI

AKP içinde Karadenizlileri kızdıran bir diğer gelişme ise şöyle. AKP'nin İstanbul adaylarını açıklamasından sonra, Konya'lı olan Göngüren İlçe Başkanı Abdullah Başçı'nın, ilçe yöneticileri ile yaptığı bir toplantıda; "İstanbul'da Karadenizlilerin devri artık bitti.

Alt kademelerde de bütün Karadenizlileri temizleyeceğiz" demesi, olanlara tuz biber ekmiş ve bir anda bütün ilçelerde bulunan Karadenzli AKP üyelerini harekete geçirmiş.

Son günlerde bazı AKP İlçe örgütlerinde başlayan eylemlerin bundan da kaynaklandığı söyleniyor. Bu "Karadenizli isyanının" 28 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde İstanbul'da AK Parti'ye ciddi bir oy kaybı yaşatacağı da gelen duyumlar arasında.