BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

İstanbul trafiğine 4 milyar dolar

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un ulaşım sorununu çözmek için büyük bütçeye ihtiyaç olduğunu belirtip 4 milyar dolarlık fatura çıkarttı

Abone ol

Bağcılar Belediyesi’nin Yenimahalle iftar çadırında düzenlediği “Yerel Yönetimler ve Şehirleşme” panelinin konuşmacıları İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’ydi. Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık’ın ev sahipliğinde gerçekleşen paneli Prof. Dr. Nazif Gürdoğan yönetti. İlçe sakinlerinin yoğun ilgi gösterdikleri panelde, vatandaşlar Belediye Başkanlarına merak ettikleri soruları yöneltme imkanı da buldular.

Panelde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un plansız yapılaşma ve çarpık kentleşme sebebiyle ulaşım, çevre ve konut gibi problemler yaşadığını hatırlatarak, şehre her yıl 400 bin yeni insan ve 200 bin yeni araba eklendiğine dikkat çekti. Trafikteki sıkıntıların tıkanan noktalara neşter vurmaları sebebiyle yaşandığını ve geçici olduğunu ifade eden Topbaş, “İstanbul’un ulaşım problemini çözmek için her yıl 25 yeni kavşak ile 100 kilometre yeni yol yapmamız gerekiyor. Şu anda 38 ayrı noktada kavşak çalışmamız devam ediyor. Şehir genelindeki kavşak çalışmalarımızın toplam maliyeti 2 milyar dolar. Kendi öz kaynaklarımızla tam 2 milyar dolarlık metro ve tramvay çalışması yapıyoruz. Hedefimiz 46 kilometre olan raylı sistem uzunluğunu 250-300 kilometreye çıkartmak” diye konuştu.

600 bin yeni konut
Konuşmasında İstanbul’da yılların getirdiği plansızlığı ve çarpık yapılaşmayı yaşadığına dikkat çeken Topbaş, planladıkları yeni gelişme alanlarında TOKİ ile 600 bin konut inşa ederek 3 milyon İstanbulluyu ev sahibi yapacaklarını dile getirdi. İçişleri Bakanlığı komisyonunda görüşülen bir kanun teklifinin Büyükşehir Belediyesi’ni trafikte yetkili kılacağını açıklayan Topbaş, “İstanbul’a 2 bin kamera yerleştirerek trafik terörünün önüne geçecek ve hata yapanlara ceza kesecek bir sistem oluşturuyoruz. Bu konuyla ilgili tasarı İçişleri Bakanlığı komisyonundan geçti. Tasarı kanunlaştığında ilk uygulamayı Bağdat Caddesi’nde başlatacağız” şeklinde konuştu.

Bürokrasi engeli
Panele katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de yerel yönetimlerin önündeki en önemli engelin ‘Ankara Bürokrasisi’ olduğunu ifade ederek, hızlı bir gelişme için Türkiye’nin tam anlamıyla yerinden yönetime geçmesi gerektiğini vurguladılar.